Pieter-Jan Postma klaar voor zijn hoogtepunt van het jaar: WK Finn in Estland

Pieter-Jan PostmaPieter-Jan Postma staat aan de vooravond van de Wereldkampioenschappen Finn zeilen in Tallinn Estland. De eerste twee wedstrijden staan gepland op maandag 26 augustus. De beste tien van het klassement sluiten het evenement af met de medalrace op 31 augustus. Postma wordt door de internationale pers genoemd als een van de favorieten. In totaal zijn er iets meer dan 100 zeilers ingeschreven uit 30 landen. Alle zeilers uit de top 25 van de wereld zijn aanwezig.

Podiumplek doelstelling
De Wereldkampioenschappen in de Finn klasse staan ook wel bekend als de Finn Gold Cup en worden dit jaar gehouden op de locatie van de Olympische Spelen van 1980. Een historische plek. Geen eenvoudige plaats om te zeilen weet ook kernploeg zeiler Pieter-Jan Postma die begeleid wordt door coach Jacco Koops. Combineer dat met meer dan 100 tot op de tanden gewapende Finn zeilers en dan weet je dat dit geen eenvoudige opgave is. Postma zijn doelstelling is om op het podium te eindigen.

Energie tanken
Postma was vorige week in Tallinn om te trainen met de Engelsen en de Nieuw Zeelanders. In deze allerlaatste week voor het toernooi is de Friese zeiler in Nederland om energie te tanken en toe te geven aan de dingen waar je je goed bij voelt, zoals Postma het omschrijft.

Super alert zijn
De Finn Wereldkampioenschappen worden gekenmerkt door grote velden die allemaal tegelijk starten. “Meer dan 100 boten op de startlijn vraagt om hele scherpe starts. Ik moet er volle bak voor gaan, zorgen dat ik super alert ben”, vervolgt Postma. “Die baai van Tallinn is voor mij gemaakt. Dat vind ik leuk. Continu blijven kijken wat de wind doet. Daar moet mijn aandacht naartoe. De snelheid zowel aan de wind als voor de wind zijn goed. Maar iedereen die meedoet gaat er volle bak voor. Dit zijn de beste Finn zeilers van de wereld. Ook nummer 70 gaat er vol voor.”

Hoogtepunt van het jaar
Over de voorbereidingen is Postma duidelijk. “Dit is het hoogtepunt van het seizoen voor mij. Ik heb er erg veel zin in. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik het beste wat ik heb ga laten zien. Ik heb afgelopen jaar geleerd te vertrouwen op mijn kwaliteit. Ik moet de controle op alle verschillende onderdelen dan de sport loslaten en vertrouwen op wat ik in huis heb. En dat is meer dan goed genoeg. Ik voel me vrij en zelfverzekerd.”

Postma een van de favorieten
De internationale pers noemt Postma als een van de favorieten. Net zo als Caleb Paine (USA) die leider is van de wereldranglijst. Wereldkampioen Edward Wright (GBR) mag ook niet ontbreken in dit rijtje. Net zo als nummer vijf van de spelen Ivan Kljakovic Gaspic (CRO) en de huidige Europees kampioen Vasilij Zbogar (SLO). Daarnaast zijn de ogen ook gericht op Bruno Prada (BRA), goed voor een Olympische medaille in de Star klasse en drievoudig wereldkampioen.

www.finngoldcup.org/2013/

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: