Flevo Race ondersteboven

Exxelence Hodspur Afgelopen weekend beleefde Enkhuizen een bijzondere Flevo Race. Meer dan 100 schepen mochten voor de gelegenheid afmeren rondom de karakteristieke Dromedaris in het centrum van het oude havenstadje. Iemand schreef op Facebook 'Het lijkt wel Voile d'Enkhuizen!'

Het nieuwe jasje van de Flevo
In plaats van gebruik te maken van de Buyshaven, met een rondvaartboot als accommodatie, is dit jaar gekozen voor een nieuwe omgeving. De werf met de botenloods van Messink Yachting als centrale plek en het centrum van Enkhuizen als aanlegplaats voor de vloot van 104 schepen. Onder een plafond, gemaakt van een genua van de Volvo 60 'Brunel Sunergy', speelde een bandje tijdens het haringhappen en na de prijsuitreiking vulde een strakke DJ de rest van de avond.

Als reden voor de wijziging wordt het volgende aangegeven: "Na elke Flevo Race vragen wij de zeilers naar hun bevindingen. Daarbij kwamen de laatste jaren twee punten regelmatig naar voren: meer kortebaanwedstrijden varen en meer gezelligheid op de wal, er was behoefte aan een serieuzer walprogramma. We hebben daarom besloten om de Flevo Race radicaal om te gooien, zowel op het water als op de wal en dat was best een gok. Al tijdens het evenement, maar ook uit de eerste enquêtes kunnen we concluderen dat de veranderingen zeer goed hebben uitgepakt." Aldus Wim Zindler, voorzitter van de zeilwedstrijdcommissie van de KNZ&RV in Muiden.

De ambitie van de vernieuwde organisatie liegt er niet om. 'We gaan de Cowes Week van Nederland worden en deze opzet maakt dit mogelijk!" aldus Alex Hoeve, sinds dit jaar wedstrijdleider voor de ORC vloot.

Prijswinnaars en klassenkampioenen
Klassenkampioenen ORC Noord:
ORC 1: Triple-p van Fezi Khaleghi Yazdi
ORC 2: Redan van Hein van Schaik
ORC 3: X4FUN van Matthias Cramer
ORC 4: FF-Anders van Dirk Biesheuvel

Lemsteraken VA: ZA 1 - De Jager van Erik Hermans
Lemsteraken VB: Tjoenster van Jan Middelburg
Klassieke Jachten: Facet van Floris Wijnbergh
Shorthanded klasse: Batfish van Bart Desaunois

In 2014 zal de Flevo Race plaatsvinden op 15, 16 en 17 augustus.

Foto: en bemanningslid van de Exxelence Hodspur (HOD 35) viel zaterdag tijdens het hijsen van de spinnaker overboord, kon zich nog net vastgrijpen, maar bleef ondersteboven hangen aan de bovenste railingdraad. De term 'Extreme Hiken' is geboren. Foto (c) Steven Beers

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: