Nederlandse Paralympische zeilers pakken goud en zilver op WK IFDS

WK IFDSParalympisch zeiler Guus Bijlaard wint het wereldkampioenschap in de 2.4mR klasse in het Ierse Kinsale. WK-debutant Bijlaard zeilde een zeer constante serie en schreef het toernooi geheel in stijl op zijn naam. In de laatste race kon Bijlaard de zeer ervaren Heiko Kroger (GER) en de sluwe Damien Seguin (FRA) nog net voorblijven om het goud zeker te stellen. Ook het Nederlandse Sonar team met Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen eindigde op het podium en pakte een zilveren medaille in de drieman kielboot.

Guus Bijlaard wereldkampioen en debutant
Het wereldkampioenschap van de International Federation Disabled Sailing (IFDS) werd gezeild in het Ierse Kinsale. Het toernooi werd geplaagd door weinig wind. Maar dat weerhield Bijlard, die vijf maanden geleden in de 2.4mR stapte, er niet van om het goud op te halen als een debutant op een Wereldkampioenschap in de 2.4mR. Bijlard volgt hiermee Thierry Schmitter op die drie keer de wereldtitel wist te veroveren.

Guus Bijlaard is de verrassing van dit WK IFDS, zowel voor hemzelf als voor de internationale concurrenten. Bijlaard zeilt vijf maanden in de 2.4mR klasse en neemt het op een wereldkampioenschap op tegen Franse paralympische broodzeilers en doorgewinterde Duitse, Engelse en Amerikaanse paralympische zeilers. Ook Barend Kol zijn teamgenoot in de Delta Lloyd Kernploeg laat hij achter zich.

Bijlaard reageerde per telefoon: “Ik ben hartstikke blij. Dit is een verrassing. Nooit gedacht dat ik op een WK er zo goed zou doen. Ik heb eruit gehaald wat erin zit en ik heb gewoon gezeild voor wat ik waard ben.”

Hessel, Van de Veen en Rossen zilver in Sonar
Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen groeiden in het toernooi en gaan met het zilver in de Sonar klasse terug naar Nederland. Het trio schoof langzaam maar zeker op van een achtste naar een tweede plek in de ranglijst en wist dat vast te houden.

‘Hier kan je mee naar huis komen’
Paralympisch Hoofdcoach Ronald van Vianen was uiteraard tevreden. “Met goud en zilver zijn we heel tevreden. Topprestatie van Guus en ook van de Sonar mannen. Maar ook Vera en Jan Rein die dit jaar ingestapt zijn in de Skud staan op een zeer respectabele vijfde plaats. Hier kan je we mee naar huis komen.”

Eindklassement WK IFDS
(Positie, Land, Naam, punten)
2.4mR
1 NED Guus Bijlard, 18
2 GER Heiko Kroger, 19
3 FRA Damien Seguin, 24
4 NED Barend Kol, 35

Sonar
1 FRA Jourden, Flageul, Vimont, 14
2 NED Hessels, Van de Veen, Rossen, 27
3 AUS Harrison, Harris, Boaden, 38

Skud
1 GBR Rickham, Birrell, 6
2 ITA Gualandris, Zanetti, 12
3 CAN McRoberts, Gay, 15
5 NED Vera Voorbach, Jan Rein van Esseveld, 32

www.ifdsworlds2013.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: