Klaartje Zuiderbaan: "De Fastnet Race is een mooi meetmoment"

Team SCAAfgelopen maandag presenteerde Team SCA zijn bemanning voor de Rolex Fastnet Race. Deze klassieke offshore wedstrijd van 608 mijl start aanstaande zondag vanuit Cowes op het Engelse eiland Wight. Het wordt de eerste officiële krachtmeting voor de topzeilsters die in voorbereiding zijn op de Volvo Ocean Race 2014-15. Na de Nederlandse Carolijn Brouwer (Scheveningen) maken nu ook Annemieke Bes (Medemblik) en Klaartje Zuiderbaan (Amsterdam) deel uit van de selectie voor de Fastnet Race. Zuiderbaan deed vanochtend vlak voor de training haar verhaal.

Na de trials in februari kreeg Brouwer een plek in vaste kern van vijf vrouwen. Bes en Zuiderbaan bleven op de lijst van mogelijke kandidaten staan. Uiteindelijk kregen zij samen met Sarah Lihan (USA) en Justine Mettraux (SUI) alsnog de uitnodiging om naar Lanzarote af te reizen. Zuiderbaan: 'Ik werd in mei gebeld met de vraag wat ik zoal aan het doen was. Een paar dagen later kreeg ik opnieuw een telefoontje, waarin ze vroegen of ik deze zomer mee wilde varen. Dus vanaf eind juni heb ik op Lanzarote het trainingsprogramma volledig meegedraaid."

Puur voor de Fastnet of ook voor de langere termijn? Zuiderbaan lacht: 'Ze gaan natuurlijk niet iemand meenemen naar de Fastnet als ze geen interesse in die persoon hebben. We doen nu met vier meiden mee en dat is wel om te kijken of we met elkaar doorgaan." Het verschil met een paar maanden geleden is volgens Zuiderbaan duidelijk: 'Ik was er de eerste periode bij. Toen liep iedereen op de boot rond van 'eens even kijken hoe alles werkt'. Nu kunnen de vijf kernzeilsters precies vertellen hoe alles in elkaar zit. Dat is goed om te zien. Ze trainen hartstikke veel, dus het gaat heel snel."

Na de trials van begin dit jaar wist Zuiderbaan het zeker, ze wilde een plek in het Team SCA bemachtigen. 'Ik was super teleurgesteld toen ik niet bij de eerste vijf zat. Daarom ben ik enorm blij dat ik nu nog een keer de kans krijg om van beide kanten af te tasten of het gaat werken. In februari was dit het begin van een team en daar wilde ik graag instappen. Nu is het een bestaand team en is de situatie dus anders. Het is voor mij wel super cool dat we nu een wedstrijd varen als onderdeel van de selectie. Dan zie je tenminste echt hoe iedereen is en hoe ik ben. De vorige keer was ik heel erg bezig met het selectiegebeuren en nou ga ik gewoon lekker racen."

Klaartje Zuiderbaan tijdens de deliveryKlaartje Zuiderbaan tijdens de delivery

Taken aan boord

Over haar taken aan boord vertelt Zuiderbaan: 'Tijdens de trainingsperiode op Lanzarote heb ik vooral gestuurd en het grootzeil gedaan. Gedurende de overtocht van Lanzarote naar hier deed iedereen alles binnen het wachtsysteem. Nu ben ik trimmer, dus ik doe alle voorzeilen. Zo krijg ik een goed overzicht en dat is gaaf. Ik weet nog niet hoe de terugtocht naar Lanzarote gaat lopen. Ik ben in ieder geval super blij dat ik zo de hele boot leer kennen."

Meten is weten

'De Fastnet is natuurlijk een mooi moment om te kijken hoe het team ervoor staat", reageert Zuiderbaan op de vraag naar de doelstelling voor deze klassieke offshore. 'Om te zien of wat er is getraind, er ook uit komt. Het is heel moeilijk om een ander soort doelstelling dan dit neer te zetten." Er doen nog twee andere VO70's mee, maar daar richt Zuiderbaan zich naar eigen zeggen niet echt op: 'Ik heb nog zoveel te leren op deze boot, dat ik voornamelijk met mezelf bezig ben."

Zuiderbaan maakte deel uit van de vaste bemanning van het laatste damesteam in de Volvo Ocean Race van 2001-02, Amer Sports TOO. Op de vraag hoe ze vanuit dat oogpunt nu tegen de huidige vrouwencampagne van Team SCA aankijkt, antwoordt ze: 'Ik wil het soms bijna een sprookje noemen. Het is echt mooi om al die toppers met meerdere Volvo Ocean Races op hun naam allemaal keihard te zien werken aan dit damesteam. De hele walploeg bestaat uit zeer ervaren en bekwame mensen."

Zuiderbaan en de Fastnet Race

Zuiderbaan zeilde de Fastnet Race al driemaal eerder aan boord van De Twee Gezusters, het jacht van haar ouders. In 1993 en 1995 maakte ze deel uit van het familieteam met vader Hans Zuiderbaan aan het roer. In 1995 resulteerde dat in de overwinning in hun klasse en een derde plaats overall. 'Daarmee won mijn vader toen de Conny van Rietschoten Trofee." In 1997 was Klaartje Zuiderbaan zelf de schipper en bleef de rest van haar gezin aan de wal. 'In dat jaar eindigden we in onze klasse op de tweede plek."

De Fastnet Race vindt iedere twee jaar plaats over een parcours van 608 zeemijlen. De vloot dat inmiddels 372 jachten start in Cowes op het eiland Wight, gaat rond de Fastnetrots, vervolgens verder naar de zuidwestkust van Ierland en finisht in Plymouth in het zuiden van Engeland na de zuidelijke passage van de Scilly-eilanden.

Bemanningslijst voor Fastnet Race 2013:

Klaartje Zuiderbaan NED
Annemieke Bes NED
Carolijn Brouwer NED
Sophie Ciszek AUS
Sam Davies GBR - Navigator
Brad Jackson NZL - Coach
Sarah Lihan USA
Annie Lush GBR
Justine Mettraux SUI
Pepe Ribes ESP - Coach
Joca Signorini BRA - Coach
Liz Wardley AUS - Boat Captain

Aangezien de Fastnet Race onderdeel uitmaakt van het intensieve trainingsprogramma van Team SCA voor de Volvo Ocean Race 2014-15, varen drie coaches mee. Dat zijn de Volvo Ocean Race-winnaars Brad Jackson (NZL) en Joca Signorini (BRA) en de Spaanse voordekker Pepe Ribes.

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: