50ste Europees kampioenschap Sharpie

Europees kampioenschap SharpieHet vijftigste EK Sharpie in Stellendam is de afgelopen week zeer succesvol verlopen. Met 51 deelnemende schepen, perfect en afwisselend zeilweer en een intensief sociaal programma kijken de Nederlandse Sharpieclub, Holland Regatta Club en Marina Stellendam tevreden terug.

Het kampioenschap is gewonnen door Duitsers Klaus Eisenblätter en Sven Owe Baumgartner, voor Daan Versteeg en Arnold Mulderij uit Nederland. Op de derde plaats eindigden Chris en Tim Gibbs uit Engeland.

Er zijn in totaal 9 wedstrijden gevaren die zeven verschillende winnaars kenden, wat de breedte in de top van de klasse aangeeft. Op zaterdag 27 juli zijn alle boten gemeten om te zorgen voor een zo gelijk mogelijke competitie. Om zondag 28 juli was de practice race die gelijk gewonnen werd door Eisenblätter en Baumgartner. Na de openingsceremonie genoten de deelnemers nog van een draaiorgel.

Op maandag 29 juli waren de eerste twee officiële wedstrijden, die onder uitstekende condities van rond de windkracht 4 zijn gevaren. Regerend kampioen Patrick van Raalte/Jaimie van Dorst maakte zijn intenties gelijk duidelijk met winst in de eerste wedstrijd, terwijl de tweede wedstrijd werd gewonnen door Bart Kraan/Frits de Jong. Die avond was er internationale avond, met onder andere Portugese wijn en worst en speciaal door een Engelse brouwerij gebrouwen Sharpie bier.

Op dinsdag 30 juli was de wind toegenomen tot windkracht 5 / 6 en was het weer voor de specialisten. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Dennis van Vliet/Marcel Verlaan terwijl zowel de tweede als de derde wedstrijd van de dag werden gewonnen door Daan Versteeg en Arnold Mulderij. Zij gingen vanaf dat moment aan de leiding. Op dinsdagavond was het Hollandse avond met pannenkoeken eten, jenever en haring en het dak ging eraf bij een optreden van Dutch Diamond Rick van der Kroon.

Na een rustdag op woensdag was op het donderdag een stuk lichter weer geworden. Erkend favorieten kwamen terug in het klassement met overwinningen voor Tom Weller/Jeroen van Veen en Jan Pieter Braam/Martijn Cornelissen. De beste zaken voor het klassement deden echter Eisenblätter/Baumgartner. Versteeg en Mulderij stonden na deze dag nog net aan de leiding.

Op vrijdag zou het erom spannen met zeer licht weer. Na langdurig uitstel wist wedstrijdleider Peter de Jeu er nog een wedstrijd uit te slepen, waarin Eisenblätter/Baumgartner van een tiende naar de tweede plaats wisten te zeilen en zij daarmee aan de leiding kwamen. Nadat de wind weer was gaan liggen werd er gestart voor race 10. Ondanks een goede uitgangspositie van Versteeg en Mulderij kwam de zeewind uit tegengestelde richting opzetten en werd de wedstrijd terecht afgelast. Daarmee werd Eisenblätter elf jaar na zijn laatste titel in Flensburg 2002 voor de zevende keer Europees Kampioen. De titel “der Sharpie Kaiser” komt hem daarmee meer dan toe.

De Sharpieklasse heeft dit seizoen nog drie wedstrijden op de Kinselmeer, Spiegelplas en Vinkeveen. Volgend jaar wordt het 51ste EK verzeild op het Steinhuder Meer bij de Baltische Segel Verein. Meer informatie via facebook 12m2 sharpie en via www.sharpie.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: