Afrodite Kyranakou en Anneloes Van Veen teleurgesteld op WK 470 (video)

Afrodite Kyranakou en Anneloes Van VeenOp de wereldkampioenschappen in de Olympische 470 klasse is het de twee damesteams van de Delta Lloyd Kernploeg niet gelukt zich te plaatsen voor de afsluitende medalrace. Het team van Kyranakou en Van Veen eindigde als 13de. Een teleurstellend resultaat voor dit duo maar ook voor de hele Nederlandse 470-ploeg omdat de eis van de bond minimaal een 12de plaats was om voortgang van de 470 in de kernploeg te garanderen.

La Rochelle lastig te voorspellen
Op de laatste dag van de finale races stonden nog twee wedstrijden op het programma voor de kust van La Rochelle. De wind was wederom behoorlijk wisselvallig in kracht en in richting. Dit onder andere als gevolg van overtrekkende buien en wolkenpartijen op het wedstrijdwater tussen La Rochelle en Ille de Rey. Kortom een zeer uitdagende dag. Morgen 10 augustus is de medalrace. Olympisch kampioenen Aleh en Powrie (NZL) gaan aan de leiding gevolgd door een redelijk onbekend team uit Oostenrijk. De lokale favorieten Lecointre en Geron (FRA) staan derde.

Broekhuizen en Hummel 24ste
Michelle Broekhuizen en Josca Hummel sloten het evenement af op een 24ste plaats. Broekhuizen en Hummel hadden minder hoge verwachtingen en waren gematigd tevreden met hun gezeilde WK als gelegenheidsteam.

Huilen nader dan het lachen
Kyranakou en Van Veen hadden twee goede races nodig op 9 augustus om van een 11de naar een achtste plaats van het klassement te zeilen. Dat lukte niet met de twee 16de plaatsen in de laatste finale races. Het huilen stond Kyranakou en Van Veen nader dan het lachen eenmaal op kant in de plezierhaven van La Rochelle.

Anneloes van Veen analyseerde eerst de resultaten van de laatste dag. “In beide races van vandaag hebben we een grote fout gemaakt denk ik, dat heeft ons de kop gekost. Een tactische fout. Onze positionering ten opzicht van andere boten was niet goed. In zo een supergoed veld kost je dat een paar plekken en dat kan je niet meer inhalen.”

Afrodite Kyranakou gaf een toelichting op de dingen die wel goed gingen deze week. “Tactisch ging het veel beter in vergelijking met het EK. De starts waren aan het einde van de week ook goed. Onze boothandeling is goed ten opzichte van de vloot. Onze snelheid is meestal goed, de communicatie in de boot is beter. En een team worden, dat was ook een doel op ons eerste WK samen, ging goed.”

Kyranakou overweegt waar het minder goed ging. “Natuurlijk was er veel druk op ons. Van de bond, de coach en vooral van onszelf. Dus het was geen makkelijke week voor ons. Ik weet niet of dit de reden was van dit resultaat. Daar moet ik nog even goed over nadenken.”

Anneloes van Veen besluit. “Je hebt altijd een bepaald doel voor ogen als je dat niet haalt ben je teleurgesteld. Dat hoort erbij. De lat ligt heel hoog, het veld is heel sterk en iedereen is er. Aan de ene kant levert dat een mooie uitdaging op …. maar vandaag kost ons dat een paar plekken. Maar topsport kan hard zijn….. Ik moet nog bedenken hoe we dit gaan verwerken,” besloot Van Veen.

Foto: Thom Touw

http://worlds.470.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: