Formule 18: Veenman en De Waard tarten elementen tijdens Bries Open 2013

Bries Open 2013Het was een onstuimig weekend voor de catamaranzeilers tijdens de Bries Open 2013 in Noordwijk. Wisten drie catamarans de branding niet te overleven, beleefde een zeilster zwemmend spannende momenten bij de bovenboei, toch kijkt iedereen zeer tevreden terug op een geweldig zeilweekend. Jorden Veenman en Frank de Waard trokken het Formule 18 klassenevenement naar zich toe door zes paaltjes te varen.

Maar liefst 45 catamarans verschenen zaterdag aan de start bij de Kustzeilvereniging in Noordwijk.

Een straffe bries van zo'n 15 tot 20 knopen leek ogenschijnlijk een eenvoudig zeilweekend te worden, maar niets bleek minder waar. De storm die de afgelopen dagen boven Engeland had gewoed zorgde voor flinke golven op zee en een flinke branding bij het strand. Dit natuurgeweld zorgde er voor dat drie catamarans direct werden teruggezet op het strand. De overige boten wisten de startlijn veilig te halen om vervolgens in vijf klassen van start te gaan.

WATERSPORT met hoofdletters!
"Het was me het weekendje wel, we zijn van alle kanten compleet doorgespoeld! Het leek wel of de golven overal vandaan kwamen op zondag. Gelukkig hebben Frank en ik een goede samenwerking waardoor we de snelheid goed in de boot wisten te houden in de heftige zee. Het was trouwens lang geleden sinds we werkelijk hebben gevlogen met onze boot. De golven waren dusdanig hoog, maar met relatief weinig wind waardoor we soms letterlijk in een gat stortten. Gelukkig zijn we goed op elkaar ingespeeld en hebben we als team gebruik kunnen maken van onze ervaring en deze om weten te zetten in dit mooie resultaat. Volgend weekend hopen we bij Jazz & Sail hetzelfde resultaat neer te kunnen zetten", vertelt Veenman glunderend.
Beide heren gaan momenteel aan de leiding voor de overall Formule 18 bokaal en hopen deze aan het einde van het seizoen voor de derde keer te kunnen prolongeren.

Niet iedere catamaran overleefde de brandingNiet iedere catamaran overleefde de branding

Maar het was niet alleen maar mooi en hard zeilen, ook beleefde een zeilster korte tijd spannende momenten. Babette den Houting viel zaterdag van boord vlak voor de bovenboei. Het gehele F18 veld stormde recht op haar af, maar zonder haar te zien. Ad en Maarten Noordzij aarzelden geen moment en lieten hun spinaker zakken en bleven bij haar liggen tot haar vader haar uit deze benarde positie kon bevrijden. Uiteindelijk wisten vader en dochter toch nog de derde plaats op het podium te betreden.

Winnaars Formule 18 Bries Open 2013Winnaars Formule 18 Bries Open 2013

'Dit smaakt naar meer'
Niet alleen de zeilers, maar ook de organisatie kijkt tevreden terug op het evenement. "We zijn super tevreden, zeker als je kijkt naar de uitdagende omstandigheden. We hebben iedere dag drie races gezeild en zijn kort na elkaar gestart. De wens van de zeilers om lekker door te knallen is ingewilligd! Ook zijn we blij met de succesvolle samenwerking tussen de Formule 18 en de Dart 18 klassenorganisaties. Doordat beide klassen hun krachten bundelen kunnen er in de toekomst grotere en gezellige evenementen worden georganiseerd. We kunnen bijna niet wachten tot volgend jaar", lacht Klaas van Duijn - voorzitter van de kustzeilvereniging Noordwijk.

Uitslagen:

Formule 18
1. Veenman/De Waard
2. Van de Plas/De Mooy
3. J. den Houting/B. den Houting

Dart 18
1. Van Gorp/Van Gisbergen
2. Hendriks/Den Teuling
3. Ganseman/Goudriaan

Open boten groot
1. Feenstra/Van Hek
2. R. Mineur/S. Mineur
3. M. van Klaveren/H. van Klaveren

Open boten klein
1. Duijndam/Steenvoorden
2. C. Minnee/J. Minnee
3. Kluivers/Houting

Hobie Dragoon
1. Taconis/Dionisio
2. Helder/De Haas
3. Lans/Breed

Meer informatie: http://www.f18.nl en de Formule 18 Facebook site
Alle uitslagen Bries Open 2013 op de website van de Kustzeilvereniging Noordwijk.

Tekst en foto’s: Formule 18 klassenorganisatie

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: