BK Catamaran voor de jeugd trok veel zeilers naar Knokke-Heist

BK CatamaranDat het catamaran zeilen bij de jeugd in de lift zit, bewijst opnieuw het grote deelnemersveld van afgelopen weekend tijdens het Belgian Youth Championship Multihull. Niet minder dan 96 jeugdzeilers tussen 9 en 25 jaar oud streden hier om de titels van Belgisch Jeugdkampioen Catamaran.

Dit deden ze in drie verschillende categorieën. Tot 16 jaar varen ze op de Hobie Dragoon, een 13 voet catamaran. In de C3 klasse, 16 voet catamarans zonder zwaarden, varen de jeugd tot 21 jaar tegen elkaar. De meest performante catamarans, de F16, worden gevaren door jeugd tot 25 jaar.

Het werd een zeer moeilijk BK met zenuwslopende omstandigheden: onregelmatige wind, een sterke stroming en veel windshifts. Dit maakt het zeker voor de organisatie zeer moeilijk om een goed parcours te leggen. Toch slaagde Anemos- VVW Heist, de organiserende club te Knokke-Heist, er in om 6 mooie manches te laten doorgaan.
Na een zware strijd om de eerste plaatsen wisten volgende RBSC teams het goud te bemachtigen:

Hobie Cat Dragoon
Nicolas De Vos en Alexander van Grotenhuis
C3 klasse
Henri Demesmaeker en Emilie Victor
F16 klasse
Arnout en Klaas Victor

Het succes van het jeugd catamaranzeilen is vooral te danken aan de goed georganiseerde jeugdwerking binnen de zeilclub Royal Belgian Sailing Club. Sinds 2004 investeert de RBSC veel in het jeugd catamaranzeilen en richten ze in Knokke-Heist het Youth RBSC Racing Team Multihull op.

Door de jaren heen, hebben al meer dan 150 jeugdzeilers in dit jeugdteam de kneepjes van het wedstrijdzeilen aangeleerd. Sinds 2008 is er een partnership ontstaan met McDonalds die het jeugdproject mee ondersteunt. Hierdoor heeft de RBSC ook Olympisch zeilkampioen Sebbe Godefroid kunnen inschakelen om de kinderen naar de internationale zeiltop te brengen. De RBSC jeugdzeilers behalen dit jaar naast de vele Belgische titels, ook de titel van Wereld Kampioen F16 en brons op het WK Dragoon. Dit bewijst dat de begeleiding van het Youth RBSC Racing Team zijn vruchten afwerpt.

Hopelijk inspireert dit nog vele andere Belgische jeugdzeilers en zeilclubs om volgend jaar de kaap van 100 deelnemers te bereiken op het Belgian Youth Championship Multihull 2014. Afspraak 6 & 7 september 2014 in Knokke-Heist voor de volgende editie.

Tekst: Laurent Verbeeck / RBSC Zeilschool Kust

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: