Nederlandse catamaran kernploeg gehalveerd

catamaran kernploegAfgelopen jaar heeft Nederland kennis gemaakt met de Nacra 17, de nieuwe Olympische catamaran klasse voor gemengde teams. De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg in deze klasse, die ooit bestond uit acht sporters, is na recente evaluaties teruggebracht tot vier zeilers. De twee vrouwen en mannen die doorgaan zijn Renée Groeneveld, Mandy Mulder, Koen de Koning en Karel Begemann. Dat betekent dat Thijs Visser, Elke Delnooz en Ferdinand West na deze evaluatieronde zijn afgevallen.

Veel geleerd en goed gepresteerd in 2013
Het Watersportverbond was er snel bij om een achtkoppige kernploeg te formeren in deze spectaculaire klasse. De ploeg was een combinatie van acht topzeilers (twee per boot) dan wel met Olympische achtergrond dan wel met een succesvolle carrière in de catamaran zeilsport.

Deze groep van acht is vorig jaar november 2012 geselecteerd uit een groot aantal aanmeldingen. De Nacra 17 kernploeg heeft in het afgelopen jaar in verschillende samenstellingen grote stappen gemaakt, mede omdat alle teamleden bereid waren hun eerder opgedane kennis openlijk met elkaar te delen. Het vooruitstrevende programma heeft geleid tot internationale bewondering, aanzien en ontzag en tot meerdere overwinningen op onder andere het Europees kampioenschap en tijdens ISAF Wereldbekerwedstrijden.

Road to Rio 2016
Met nog iets meer dan 1.000 dagen te gaan tot de start van de Olympische Spelen is het zaak om de focus te verleggen. De nadruk ligt vanaf heden meer op een specifiek programma rondom twee teams gericht op de speciale omstandigheden in Rio de Janeiro. Vooraf was bekend dat in 2013 het team teruggebracht zou worden en tevens is ook de keuze gemaakt, mede op aangeven van de zeilers zelf, om in twee vaste teams te gaan werken.

Skills en focus
Kernploeg coach Sven Karsenbarg legt uit: “Wat we bereikt hebben afgelopen jaar met alle acht topzeilers is uniek. Dit is een heel leerzaam en succesvol jaar geweest. We hebben op alle toernooien meegestreden voor een podiumpositie. De onvoorwaardelijke steun van alle teamgenoten was en is bijzonder. Daar plukken we tot en met Rio de vruchten van. Maar er mag straks in Rio slechts 1 team per land per klasse meedoen. Nu is het moment om nog beter te worden en daarvoor moeten we meer aandacht kunnen besteden aan de progressie van de individuele zeilers, in vaste teams.”

“We moeten ervoor zorgen dat we straks in Rio op het podium staan en daarvoor hebben we skills en focus nodig. Het is de harde realiteit. Ik vind het heel vervelend voor de zeilers die zijn afgevallen. Vooral omdat ze er zo hard voor gewerkt hebben. Maar iedereen wist dat dit moment zou komen en heeft begrip voor de keuzes die we gemaakt hebben.”

Tekst: Simon Keijzer
Foto: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: