Definitieve uitslag en nieuwe recordhouder 24 Uurs Zeilrace

24 Uurs ZeilraceNa afhandeling van de protesten in de 49ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is de definitieve uitslag bekend en gepubliceerd op de website. Deze uiteindelijke berekening brengt geen andere prijswinnaars. Ook de rangorde in de wedstrijd blijft dezelfde, slechts in de tochtuitslag zijn enkele kleine wijzigingen. Er lag een protest (ingetrokken) en een verzoek om verhaal (afgewezen).

Na de uitslag van de 49ste editie werd bekend dat het record van de grootst afgelegde afstand bij de monohulls anders is dan tot nog toe werd aangenomen. Team Hemels van der Hart zeilde in 2012 198,69 mijlen en stond te boek als recordhouder. Nu blijkt Gerard Kühne met het zeiljacht Exit in 1998 zelfs 204,2 mijl te hebben afgelegd. Hij vestigde daarmee het record voor de beste afstand in de monohullklasse en won tevens in de klasse IMS 1-3.

Voorzitter van het 24-Uurs comité Dinand de ridder erkent de omissie en heeft deze inmiddels gecorrigeerd. De Ridder: 'In 2011 vroegen de deelnemers de organisatie om een 'all time high' voor mono- en multihulls in de uitslagen te vermelden, iets waaraan we graag tegemoet zijn gekomen. Vanaf 2004 beschikken wij over een digitaal bestand. Om uit te zoeken wie recordhouder was, zijn alle uitslagen van vóór 2004 handmatig nagelopen op zoek naar een boot met meer dan 190 mijl op de klok. Met zo'n veertig jaargangen is dat een flinke klus. Kennelijk ben ik voorbijgegaan aan de vermelding van de Exit in 1998, want het uitslagenboekje is daar glashelder in: In de Klasse IMS 1 t/m 3 zijn 33 boten ingeschreven en de Exit van schipper Kühne staat op I met 204.2 mijlen op de klok."

De 24 Uurs van 1998 was gedenkwaardig door het weer en ook door de dreiging van de afgelasting. De Nederlandse Kustwacht waarschuwde voor Bft 7 en Piet Paulusma deed er nog een schepje bovenop en verwachtte vlagen van Bft 8. Onder deze omstandigheden konden bij het goed kiezen van de rakken grote afstanden worden afgelegd. Gerard Kühne met de Exit kwam met 204,2 mijlen het verst.

50ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace
Op 22 en 23 augustus 2014 is het de vijftigste editie van de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De organisatie wil dit jubileumjaar niet onopgemerkt voorbij laten gaan en is zeer geïnteresseerd in suggesties om dit kroonjaar bijzonder te maken.

Over Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace
De Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers organiseert de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, zeilen, de gezelligheid en overleven maakt het evenement nog altijd geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer bevaren, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.

Naast hoofdsponsor Delta Lloyd zijn de volgende bedrijven co-sponsors van de 24 Uurs Zeilrace: Gemeente Medemblik en Stichting Jachthaven Medemblik.

Voor de volledige uitslagen van de 49ste Delta Lloyd 24 uurs race ga naar www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Foto: Team Hemels van der Hart is het record voor de grootst afgelegde afstand kwijt / door fotograaf Ronald Koelink

Tekst: Marjolein Brandt

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: