Open Nederlandse kampioenschappen zeilen morgen van start in Medemblik

Open Nederlandse kampioenschap zeilenMorgen 20 september 2013 starten de ‘Delta Lloyd Open Dutch Championships’ in Medemblik. Er wordt dit jaar in 16 klassen gevaren. Olympische zeilers in de Finn en Laser, de paralympische zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg en de voltallige Talentploeg zijn aanwezig op dit evenement.

Pieter-Jan Postma vliegt speciaal terug voor het ONK
Postma verbleef afgelopen week in het buitenland maar vliegt een dag eerder terug om aan het ONK in Medemblik deel te kunnen nemen. Postma: “Ik vind het een belangrijk evenement. Het is een Nederlands Kampioenschap, dat kun je als Nederlandse zeiler niet missen. Het is weer een uitdaging om te strijden met de toppers, dat vind ik leuk."

Laser zeilers Van Schaardenburg en Heiner moeten nog pieken
Naast Pieter-Jan Postma zijn ook de Laser zeilers Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner op het ONK in Medemblik. Van Schaardenburg en Heiner hebben net het EK in Dublin achter de rug (red. waar van Schaardenburg het zilver veroverde). In november, laat in het seizoen dit jaar, op het WK Laser in Oman is hun tweede piekmoment. Van Schaardenburg over het ONK: “Het gaat nu om de Nederlandse titel, daar wil je wel gewoon wel bij zijn”.

Heiner: “Ik was vorig jaar Nederlands kampioen en wil graag mijn titel verdedigen. Het is leuk om even lekker in Nederland te varen en gaaf dat er dit jaar, inclusief de masters in de Laser, 30 boten staan ingeschreven."

Heren paralympisch Sonar Team in 2.4mR
Sinds afgelopen winter is het Sonar Team veel in de 2.4mR aan het trainen. In plaats van in een team varen ze dus individuele wedstrijden als training. Coach Ronald van Vianen: “ We doen dit sinds afgelopen winter. Het maakt ze completere zeilers, het werkt positief voor de teamgeest, en helpt mee aan wederzijds begrip en respect.”

In een klasse moeten minimaal 10 deelnemers aan de start verschijnen om het ONK te varen, door iedereen in de 2.4Mr mee te laten varen kan ook deze klasse van start en kan er een mooi evenement gevaren worden.

Thierry Schmitter vaart in zijn olympische boot
Verrassend is dat we ook olympisch zilveren medaille winnaar Thierrry Schmitter in zijn olympische boot aan de start zien komend weekend. De kerverse wereld kampioen 2.4Mr Guus Bijlard kan er wegens andere verplichtingen niet bij zijn.
Talentploeg neemt deel met jongens en mixed teams in de 49er FX
Voor het eerst dit jaar nemen er jongens en mixed teams deel aan het evenement in de 49er FX, de Olympische 2-mans klasse voor de dames. De 49er FX Talentploeg is in augustus van start gegaan en vervangt de 470 Talentploeg.

Koen Verhart, : ”We verwachten veel van de 49er FX als internationale opleidingsklasse voor zowel dames als jongens en meisjes. De boot sluit goed aan op de opleiding in de 420 en 29er en bereidt de talenten perfect voor op een doorstroom naar de olympische 49er FX (dames), 49er en Nacra 17. Momenteel wordt er nationaal en internationaal gebouwd aan de klasse en komen er steeds meer wedstrijden ook voor jongens en mixed teams. Het ONK is 1 van de eerste wedstrijden waar dit al zal gebeuren.”

Kweekvijver voor olympische zeilers
“Zodra de tweedehands 49er FX markt ook gaat aantrekken, verwachten we ook mooie startvelden in Nederland. De FX wordt dan vergelijkbaar met de Laser Radial waar ook jongens en meisjes samen varen om later door te stromen naar de olympische disciplines.”

"Verder zijn we uiteraard erg blij met de mix en grote startvelden in de Laser en Laser Radial waar de Talentploeg samen kan starten met de kernploeg zeilers Rutger van Schaardenburg en Nicholas Heiner, maar vooral ook de masters (categorie 35+). Voor alle leeftijden moet dit een leuke uitwisseling van ervaring worden!”

www.deltalloydodc.org
Tekst: Simon Keijzer
Foto © Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: