F18 Cat en muisspel tijdens ONK 2013

F18Goedgemutst gingen de zeilers vandaag het water op. Maar liefst 37 Formule 18 catamarans dobberden rustig richting startlijn om onder licht weer omstandigheden vier races te gaan varen. Podiumkandidaten hadden zichzelf op zaterdag al gepresenteerd, maar zouden de condities van zondag nog roet in het eten kunnen gooien? Een waar kat- en muisspel ontpopte zich op het water.

Oscar Zeekant en Sanne van Hek trokken uiteindelijk aan het langste eind. Onderling resultaat besliste het kampioenschap in hun voordeel. Mitch en Jordi Booth werden tweede, gevolgd door teamgenoten Gunnar Larsen en Mischa de Munck.

“We zijn heel tevreden! We hebben geen extreme acties uitgehaald op het water vandaag. Ondanks de enorm draaiende wind en daardoor lastige race hebben we mooie battles uit kunnen vechten op de baan met onze directe concurrenten Mitch en Jordi Booth”, vertelt Zeekant glimlachend.

Voor het team was het geen eenvoudige opgave, Van Hek was zaterdag flink grieperig en liep na de race sniffend en snotterend rond. “Omdat het vandaag conditioneel zwaar kon worden hebben we besloten niet te gaan jagen op eerste plaatsen, maar er voor te zorgen dat we onze concurrenten achter ons zouden houden en dat is veelal gelukt. Aan de resultaten kun je ook goed zien dat het geen eenvoudige dag was. Laylines varen zat er bijna niet in, maar de battles waren echt heel gaaf vandaag”, glundert Van Hek.

Oscar Zeekant en Sanne van HekOscar Zeekant en Sanne van Hek

‘Het hele weekend navi-guessing’
Met een dikke knipoog doen vader en zoon Booth hun verhaal na de definitieve uitslag: “Welcome to the very tricky Medemblik conditions! If you ain’t first, you’re last”, roept Mitch Booth als er om een paar quotes gevraagd wordt. Het hele weekend varen ze steevast top 3, maar het onderlinge verschil nekte hun vandaag. “Het was een geweldig F18 weekend. Goede competitie en het niveau was erg hoog. We hebben het onszelf ook niet echt makkelijk gemaakt, we hebben het hele weekend zonder kompas gevaren”, grapt Mitch Booth. Voor het duo was dit hun laatste activiteit voor het team Boskalis waar Jordi veel heeft kunnen opsteken van dit hoge niveau van catamaranzeilen. Nu gaat de focus liggen op een WK in hun thuiswateren in Australië, het wereldkampioenschap Hobie Cat 16.

Nare bijsmaak
“Enorm balen (red.) van die OCS op zaterdag! Maar, Mischa en ik varen voor het eerst samen en dan is een bronzen plak een prima resultaat. We hebben goede starts en aan boord wordt er intensief afgestemd hoe de race te varen. Het weekend viel in de categorie ‘van hero to zero’. Het ene moment lag je als podiumkandidaat in de baan, het andere moment was het weer vervlogen… maar onderaan de streep een geweldig mooi F18 weekend”, vertelt Gunnar Larsen.

F18-klasse verandert positief snel
Er zijn veel positieve ontwikkelingen merkbaar binnen de F18 klasse. Sinds Don Findlay (secretaris generaal F18 internationaal) als keyplayer zijn rol mag vervullen heeft hij alle Formule 18 leveranciers aan tafel gehad. De neuzen gaan gelukkig de zelfde kant op om de internationale klasse de juiste koers te geven om het catamaranzeilen nog aantrekkelijker te maken. Een eerste resultaat is dat er bij alle nationale F18 klasses om hun mening gevraagd wordt. “Hoe kunnen we de F18 competitie verbeteren en de verschillende F18 events beter oplijnen?” Wordt vervolgd…

Patrick Demesmaeker

Volledige ONK F18 uitslag: www.deltalloydodc.org
Meer info over de F18: www.f18.nl
Foto's: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: