America's Cup finale: Oracle Team USA doet de comeback van de eeuw

Oracle Team USAHet wordt lastig voor Emirates Team New Zealand (ETNZ), Oracle Team USA is bezig met een inhaalrace zoals we die nog nooit gezien hebben in de zeilsport. Hun laatste resultaten zijn een 180° shift tegenover hun eerste races, het foilen gaat veel beter en hun aan de windse snelheid is nu gelijk of soms beter dan die van ETNZ. Het moet gezegd zijn dat Oracle Team USA ballen aan zijn lijf heeft en dat hun ontwerp team en bemanning met grootste onderscheiding afstuderen als comeback specialisten.

De snelheidsverschillen tussen de twee AC 72 catamarans aan de wind zijn nu ook dikwijls in het voordeel van Oracle Team USA, aan de wind doen ze 31 knopen terwijl ETNZ de rode lantaarn draagt tegen 25-26 knopen.

Gisteren was Oracle Team USA duidelijk de snellere boot maar ETNZ geeft zich nooit gewonnen, de kiwi's hadden op een gegeven moment een achterstand van 700 meter en konden die op het aan de windse rak terugbrengen naar 100 meter. Had Oracle één fout gemaakt dan was ETNZ ze gepasseerd.

Oracle Team USA won gisteren 2 races: de score is nu 8-5 voor ETNZ.
De herhaling van race 14 en en 15 vind je hier:
www.clubracer.be/2013/9/22/americas-cup-finale-race-14-en-15

Vanavond race 16 en (indien nodig) 17. Eerste start is voorzien om 22u15 onze tijd.

Simeon Tienpont - grinder (NED)Simeon Tienpont - grinder (NED)

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: