Hylper Hurdsilerij 2013 – Hardzeilen voor gevorderden‏

LemsterakenHet is zaterdagmorgen, halverwege september in de oude haven van Hindeloopen. Met bakken komt het hemelwater naar beneden waar ondertussen ruim dertig Lemsteraken zich opmaken voor de 6e editie van de Hylper Hursdilerij. Schippers, die regelmatig door de havenmond loeren, kijken enthousiast uit naar de eerste start. De windmeter laat regelmatig windvlagen van 20 knopen zien. ‘Gaan we überhaupt zeilen en indien ja, wie zal dit weekend als winnaar uit de bus komen?’ Een verslag vanuit de kuip.

Het wedstrijdcomité onder leiding van Gerard Gralama zit er bovenop. Een paar schoenen moet hij die dag hebben versleten op het startschip. Vanuit de stuurhut achter de meteo-informatie naar de windmeter op de punt van het schip en weer terug de stuurhut in. Verantwoord wist de wedstrijdcommissie er één race uit te persen, maar nadat de wind binnen 15 minuten bijna 180 graden draaide en naar windvlagen van 39 knopen accelereerde hielden ze het voor gezien. Zondag moest er immers ook nog gezeild worden, het liefst met zoveel mogelijk Lemsteraken.

Al snel ligt de ZA1 in deze enige race op kop, gevolgd door de BS2. Deze schepen duelleren de gehele race. De ZA1 weet deze race net voor de BS2 te finishen, op gecorrigeerde tijd met slechts 1/100 seconde verschil!

Ich bin wie du…
Ondanks de herfstachtige weersomstandigheden is de stemming zaterdagmiddag opperbest. Werkelijk alle zeilers zijn zich al aan het verkleden en schellen de eerste Duitse Schlagershits al uit de speakers. Jawel, het Oktober(thema)fest staat op het punt van beginnen en het (gesponsorde) borreluur laten de zeilers niet aan zich voorbijgaan. De eerste Duitse bierpullen klinken al snel… en tot laat!

“Zijn we werkelijk in Hindeloopen? Het lijkt wel Amsterdam” klinkt het aan menig biertafel. De medewerkers en vrijwilligers van Rederij Karakter hebben klaarblijkelijk de Hylper Marktplaats dusdanig omgetoverd dat zelfs Joop Braakhekke en zijn keukenbrigade van "Le Garage" een passend sterren diner serveren. Immers mogen vuurharing, speenvarken van het spit en een stamppot zuurkool niet ontbreken. Niet veel later gaan ruim 300 zeilers en zeilsters ‘helemaal los’ op de foute Duitse muziek op de tafels. Het bleef nog lang onrustig…

Buikschuiver 2 prolongeert titel zonder ‘echte’ finale
Helaas wordt zondag duidelijk dat de ZA1 op zondag niet mee kan varen. Ondanks dat er een bries tussen 10-20 knopen staat, is de schade aan de gaffel en motorproblemen te groot. De strijd om de jaarprijs en een spannende finaledag vallen hiermee in het water. Team Buikschuiver (BS2) wint hierdoor wel voor het eerst de ‘Dubbel’: Nederlands Kampioen én winnaar van de overall jaarprijs in hetzelfde seizoen.

Zowel deelnemers als organisatie kijken terug op een zeer geslaagd evenement.

Meer informatie en uitslagen zijn te vinden op: www.rederij-karakter.nl/hylper-hurdsilery/uitslagen-hylper-hurdsilerij-…

Tekst en foto: Organisatie Hylper Hurdsilerij

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: