Emirates Team New Zealand bereidt rechtszaak voor tegen Oracle Team USA (update)

Oracle Team USA Little herbieVerschillende media uit Nieuw Zeeland berichten dat Emirates Team New Zealand een rechtszaak aan het voorbereiden is tegen Oracle Team USA. Dit alles in het kader van een automatisch controlesysteem dat Oracle Team USA aan hun foils heeft gekoppeld in de helft van de America's Cup. Dit controlesysteem, in de vliegtuigindustrie “Little Herbies” genoemd, zorgde ervoor dat hun snelheid aan de wind opmerkelijk verbeterde.

Little Herbies werden een 40 tal jaar geleden ontwikkeld om piloten van Boeing 747 Jumbo Jets te helpen bij ongecontroleerde yaw (richtingsveranderingen). Een fenomeen dat veel voorkomt bij vliegtuigen die gepeilde vleugels hebben om tegen hoge subsonische of supersonische snelheden te kunnen vliegen.

Het Stability Augmentation System (SAS) zorgde bij Oracle Team USA ervoor dat ze na hun rustdag gebruik konden maken van foils die minder drift en hogere snelheden toelaten. De legaliteit van het SAS controlesysteem werd eerder wel goedgekeurd als deze de foils niet actief zouden trimmen.

Doch zou door de complexiteit van de betere foils de bemanning niet meer in staat zijn om deze met het menselijk brein af te stellen en dat Oracle Team USA het voordeel had dat er geen bemanningslid meer moest ingeschakeld worden voor deze taak. Dit impliceert dat de foils “superhuman” technologie zouden zijn wat indruist tegen regel 19.2 van het America's Cup reglement.

Nu is het nog maar de vraag of al deze speculaties in de Nieuw Zeelandse media waar zijn en dat Emirates Team New Zealand dit echt gaat doorzetten want billionair Larry Ellison heeft in Auckland aanzienlijk geïnvesteerd met zijn software bedrijf Oracle.

Oracle Team USA won op 25 september 2013 de 34ste America's Cup met een 9-8 overwinning tegen Emirates Team New Zealand.

Bronnen:
www.3news.co.nz/Team-New-Zealand-to-take-legal-action-against-Oracle-af…
en sail-world.com maar hun webserver lijkt sinds de publicatie over de mogelijke rechtszaak een beetje overbelast.

UPDATE: 28/9/2013
Grand Dalton (NZL), de directeur van Emirates Team New Zealand, ontkent op Radio Sport dat ze een rechtszaak voorbereiden tegen Oracle Team USA: Dalton zegt: "I only heard that a few hours ago. Absolutely not, in any shape form or any other way. It would be an incredibly bad thing to do."

Grand Dalton wilde echter geen commentaar geven over het al dan niet legaal zijn van het "Herbie" systeem.

Bronnen:
www.nzherald.co.nz/sport/news/article.cfm?c_id=4&objectid=11131614
www.nzherald.co.nz/sport/news/article.cfm?c_id=4&objectid=11131180

Foto: © Abner Kingman

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: