Annemiek Bekkering en Claire Blom in finale WK 49erFX in Marseille

Annemiek Bekkering en Claire BlomDag vijf van het WK 49erFX zit er op. De Nederlandse zeilers Annemiek Bekkering en Claire Blom plaatsen zich na twee dagen, met lastige condities voor de Gold Fleet, rechtstreeks voor de Finals van het WK 49erFX op zondag 29 september. Het duo Keijzer en Duetz staat momenteel 11e en heeft nog één kans om zich ook in de finale te zeilen.

Lastige condities
De zeilers gingen op dag vijf van het WK 49erFX een uur eerder het water op dan oorspronkelijk gepland. Omdat er veel wind werd verwacht begon het programma voor de 49erFX teams om 10.00 uur. Tijdens de eerste twee races waaide het volgens Bekkering niet veel harder dan de dagen ervoor, maar de wind was erg onstabiel. Vlak voor race drie trok de wind aan en werden de zeilcondities lastiger. De nieuwe omstandigheden zorgden voor veel chaos, omgeslagen boten en wisselende resultaten.

Bekkering: “Het veld is sterk en ligt superdicht bij elkaar
Bekkering en Blom zeilden na de eerste zes kwalificatie races als derde de Gold Fleet in. De twee dagen daarna waren lastig en de resultaten van het hele veld zeer wisselend. Uiteindelijk weten ze zich goed staande te houden en plaatzen ze zich rechtstreeks voor de Finals op zondag 20 september om 14:00 uur. Bekkering: “Het veld is sterk in de Gold Fleet en iedereen ligt superdicht bij elkaar. Er is nauwelijks tijd om na een beslissing even op adem te komen, je moet meteen door.”

Finals nog in zicht voor Keijzer en Duetz
Nina Keijzer en Annette Duetz plaatsten zich na de eerste twee dagen als 13e voor de Gold Fleet. Met een 11e plaats na de semi finals weten ze zich net niet rechtstreeks te kwalificeren voor de Final Races morgen. Keijzer en Duetz zeilen om 12:00 uur eerst de ‘Petit Finals’: twee races van 10-12 minuten. De nummer één van de Petit Finals mag daarna meteen door naar de Finals, om met de top negen van dit WK te strijden voor de medailles.

Keijzer: “Het zijn lastige condities. De wind is aflandig dus we hebben niet veel golven. Dat is voor ons wel fijn omdat we nog wel eens moeite hebben met veel wind om de boot goed onder controle te houden”. Net als vele andere teams sloegen ook Keijzer en Duetz vandaag om en verloren hierdoor veel punten, juist op een moment dat ze er goed voor lagen. Duetz: “Het is niet heel lastig om de boot weer overeind te krijgen, maar je vaart wel meteen achter iedereen aan die niet omslaat. Het kost gewoon veel tijd.”

Petit Finals en Finals WK 49erFX
Zondag om 12:00 uur starten de nummers 10 t/m 21 van de Gold Fleet plus het beste team van de Silver Fleet in de Petit Finals. Deze serie bestaat uit twee races van 10-12 minuten, beide races voor dubbele punten zonder mogelijkheid om een slecht resultaat af te trekken.

Finals in Theatre Style, net als in de America’s Cup
De wedstrijden van de Petit Finals en de Finals worden in ‘Theatre Style’ gevaren, wat inhoudt dat het wedstrijdveld aan beide kanten begrensd is. Een vergelijkbare situatie met de 34ste America’s Cup; echter, op het WK 49erFX bestaan de grenzen uit fysieke lijnen, terwijl ze in de America’s Cup alleen virtueel zichtbaar zijn.

Zondag 29 september 14:00: De WK 49erFX Finals
De beste tien van het WK 49er FX zeilen op zondag 29 september om 14:00 de finale races. De beste tien bestaan uit de nummers één t/m negen van de Gold Fleet plus het beste team van de Petit Finals. In de Finals zeilen de teams drie races in Theatre Style. Elke race duurt 10-12 minuten en is dubbele punten waard. Net als in de Petit Finals kunnen ook hier de teams geen slecht resultaat meer aftrekken. De winnaar wordt de eerste wereldkampioen in de nieuwe olympische klasse, de 49erFX.

Volg de wedstrijden op http://www.49er.org om te zien wie de eerste wereldkampioen in deze nieuwe olympische klasse wordt.

Tekst: Hester Ozinga
Foto © PierickJeannouto

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: