Dirk de Ridder uitgesloten van deelname aan de 34ste America's Cup

Dirk de RidderDe Nederlandse zeiler Dirk de Ridder, met nickname “Cheese”, is één van de vier zeilers die gisteren door de internationale jury werden uitgesloten van de 34ste America's Cup. Ze werden allen schuldig bevonden van valsspelen tijdens AC 45 World series. Ook moet Oracle Team USA een boete betalen van 250.000$ en krijgt twee strafpunten.

Het America's Cup wedstrijdreglement (RRSAC) 69.1(c) verplicht de jury dat zijn nationale autoriteit, in dit geval het Koninklijk Nederlands Watersportverbond en de internationale zeilfederatie ISAF wordt ingelicht over de beslissing welke hem blootstelt aan nog meer sancties.

Deze beslissing werd genomen na een onderzoek dat gestart werd op 4 augustus 2013. De vier zeilers werden allen schuldig bevonden door internationale jury voor het illegaal toevoegen van gewicht en het veranderen van de metingen.

De jury was niet mals voor Dirk de Ridder: "Hij heeft de instructie gegeven om de gewichten toe te voegen, was overal van op de hoogte en wist dat hij de regels overtrad. Bovendien heeft hij tijdens de hoorzitting niet de waarheid verteld", zo luidde het oordeel.

Dirk de Ridder was één van teamleden die ontwerp advies gaf voor de AC45, de eenheidsklasse catamaran tijdens de America's Cup World Series.

Ook de Australische zeiler Bryce Ruthenberg en de Nieuw Zeelandse zeilers Matt Michell en Andrew Walker werden uitgesloten. Bij de eerste twee vraagt de jury dat er geen verdere sancties worden gegeven door hun nationale autoriteit of het ISAF. Kyle Langford werd vrijgesproken.

Het volledige juryrapport met alle techniciteiten en foto's vindt u onderaan in de bijlage.

Er zijn natuurlijk veel 'waarom' vragen bij zo'n schorsing. Heb je een mening spring dan mee in ons forum: www.clubracer.be/zeilforum/threads/2015-Geen-Dirk-de-ridder-meer

UPDATE 5/9/2013
Dirk de Ridder ontkent iets verkeerd te hebben gedaan tijdens de America's Cup World Series. Dit liet hij via zijn advocaat Terry Anderlini weten.

""I represent Dirk de Ridder. We do not agree with the jury's decision. Dirk de Ridder did nothing wrong and he told the truth to the jury. We do not agree with the process by which the jury has operated.This verdict should not stand and an appeal is currently being considered."

UPDATE 5/9/2013 (reactie Watersportverbond)
"We hechten veel waarde aan fair play" spreekt Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond, over deze zaak.

Dirk de Ridder en Team Oracle USA hebben de mogelijkheid om het oordeel aan te vechten bij de 'Court of Arbitration for Sports', in de sportwereld bekend als het CAS.

Het Watersportverbond is in afwachting van de officiële brief die zij van de internationale jury mag ontvangen over dit incident. Tot die tijd doet het Watersportverbond geen verder uitspraken.

UPDATE 8/9/2013 (verweer Dirk de Ridder)
www.clubracer.be/2013/9/8/verweer-advocaat-dirk-ridder-inzake-schorsing…

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: