Dutch Quarter Ton Cup groeit naar vier evenementen in 2014

Quarter Ton CupIn 2013 werd tijdens de Lenco regatta op het IJsselmeer voor Lelystad de eerste Dutch Quarter Ton Cup verzeild. Het evenement was een groot succes en in 2014 wordt, in samenwerking met de Noordzee Club, een laagdrempelige landelijke competitie georganiseerd voor de vele jong bejaarde ¼ tonners die in Nederland liggen. Onderstaande vier evenementen tellen mee voor de Dutch Quarter Ton Cup 2014.

Evenementen die meetellen:

Wat is eigenlijk een ¼ tonner?
Onder een ¼ tonner verstaan we een zeilboot die in het verleden aan een officiële Quarter Ton Cup heeft deelgenomen (veel informatie staat op www.histoiredeshalfs.com) of een boot die (aantoonbaar) is ontworpen aan de hand van de destijds geldende RORC en IOR ¼ ton regels.

Er zijn in het verleden speciaal voor deelname aan een Quarter Ton Cup veel one off ¼ tonners gemaakt. Er zijn echter ook heel veel in serie gebouwd. Enkele voorbeelden zijn de Albin 79, Carter Dingbat, Defender 15, Drifter 25, Ecume de Mer, Eyghtene 24, Friendship 26, Gibsea 80 Plus, Marsvin 22, Oceaan 25, Robber 3E, Spirit 24, Tequila Sport, Waarschip 1/4 ton, Westerly GK24 en Zeeton 24. Op de in aanbouw zijnde website www.kwarttonzeilers.nl komt een uitgebreid overzicht van typen.

Rating
De eerste ¼ tonners zijn eind jaren ’60 ontworpen en de laatste halverwege de jaren ’90. De verschillen in ontwerp en snelheid zijn groot. Het is dan ook niet mogelijk om ¼ tonners zonder rating tegen elkaar te laten varen. Een aantal ¼ tonners heeft een ORC meetbrief, de meeste hebben die niet. De Noordzee Club faciliteert vanaf 2014 de Quarter Ton Rating (QTR). Een rating afgeleid van ORC en SW en waarvoor in 2013 al een goede basis is gelegd.

Om in 2014 aan één of meer evenementen van de Dutch Quarter Ton Cup 2014 deel te nemen moeten eigenaren of 1) een ORC meetbrief aanvragen bij het Watersportverbond. De Noordzee Club ondersteunt de aanvraag voor een reguliere ORC meetbrief en heeft voor ¼ tonners een kortingsregeling met het Watersportverbond afgesproken. 2) een QTR aanvragen bij de Noordzee Club. Voor leden van de Noordzee Club is dit gratis, niet-­‐leden wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Ranking
Aan de hand van de einduitslagen van de geselecteerde evenementen wordt door de organisatie een tussenstand bijgehouden. Hiervoor worden aan de hand van het aantal ¼ tonners dat daadwerkelijk is gestart de punten bepaald. Doen er bijvoorbeeld 12 ¼ tonners mee, dan krijgt de winnende ¼ tonner 12 punten en de nummer 12 1 punt. Voor het eindklassement tellen de einduitslagen van maximaal drie evenementen mee. De winnaar van de Dutch Quarter Ton Cup 2014 krijgt de prijs uitgereikt tijdens het jaarlijkse gala van de Noordzee Club in november 2014.

Meedoen?
We hopen uiteraard dat veel ¼ tonners mee gaan doen aan de Dutch Quarter Ton Cup 2014. Bestudeer vooraf de officiële Aankondiging (Notice of Race) en Wedstrijdbepalingen op de websites van de evenementen. Door de samenwerking met de Noordzee Club zal het ongetwijfeld een succesvolle serie worden. Aan het zeilen van wedstrijden zijn regels verbonden. Zo moeten deelnemers voldoen aan de regels om mee te mogen doen aan zeilwedstrijden. Met een wedstrijdlicentie zeilen (voorheen startlicentie) verkrijg je als verantwoordelijk persoon aan boord het recht om aan zeilwedstrijden deel te nemen. Om een licentie aan te vragen moet u lid zijn van een bij het Watersportverbond aangesloten vereniging.

Let op: Inschrijven moet uiteraard bij de organiserende vereniging van de verschillende evenementen!

Tekst: Hylke Steensma
Foto: Klaas Wiersma

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: