Dutch Match Cup in Lelystad wordt onderdeel van de World Match Racing Tour

Dutch Match CupHet door het Batavia Sailing Center uit Lelystad uitgebrachte bid voor het houden van de "Dutch Match Cup als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour is door de organisatoren van de Tour geaccepteerd. Dat betekent dat Lelystad minimaal voor een periode van vijf jaar een van de locaties wordt, waar gestreden wordt om het ISAF Wereldkampioenschap matchracen.

Inmiddels is er ook een sponsor gevonden die zich voor drie jaar aan de Dutch Match Cup verbindt. Het College van B&W van Lelystad heeft een voorstel aan de Gemeenteraad voorgelegd om het evenement voor drie jaar te ondersteunen, te beginnen in 2014. Ook de Provincie Flevoland is inhoudelijk betrokken en heeft de subsidieaanvraag op dit moment in behandeling. Het streven is de eerste editie van de Dutch Match Cup te houden in september in de Bataviahaven van Lelystad.

Indien de AWMRT naar Lelystad komt, dan wordt de rol van Lelystad als Watersportstad en de provincie als Watersportprovincie nog meer benadrukt. Het evenement is een goede impuls voor de economische ontwikkeling van de kust van Lelystad. Bataviahaven maakt voor een langere periode deel uit van een wereldwijd circuit van topzeilevementen om het Wereldkampioenschap dat op verschillende plaatsen in de wereld wordt gehouden (Zweden, Duitsland, Chicago, Bermuda, Maleisie, Zuid Korea en nu dus Nederland). Het evenement wordt in meer dan 180 landen live uitgezonden, waarmee Lelystad en provincie Flevoland ook internationale bekendheid krijgen. Of het evenement er komt hangt af van besluitvorming door de gemeenteraad en de provincie Flevoland.

Wethouder Jop Fackeldey: "Naast de sportieve uitstraling van het zeilevenement is dit een evenement dat een sterke economische impuls heeft voor het gebied rond Bataviahaven. In het verlengde profiteren de gemeente Lelystad en de Provincie Flevoland ook, gezien het feit dat de bestedingen lokaal worden gedaan. Verwachting is dat in Lelystad gevestigde bedrijven, toeleveranciers en watersportgerelateerde ondernemingen zullen profiteren van de economische spin-off die dit evenement met zich meebrengt. Daarnaast trekt het ook partijen aan van buiten Lelystad. Zo heeft een rederij van cruiseschepen ook interesse getoond in Bataviahaven. Naast de economische impuls is het ook vanuit Citymarketing oogpunt interessant. Niet alleen nationaal maar ook internationaal wordt Lelystad op de kaart gezet. Als je ziet hoeveel mooie beelden er gemaakt zijn van de plaatsen waar het evenement al heeft plaatsgevonden geeft dit een enorme boost. Ik ben onder indruk van de mogelijkheden voor economische ontwikkelingen voor de stad en dan heb ik het nog niet eens over het zeilplezier."

World Match Racing Tour

De Alpari World Match Racing Tour is het ISAF Wereldkampioenschap matchracen. Het evenement wordt op dit moment gehouden in Duitsland, Korea, Frankrijk, Zweden, de Verenigde Staten, Bermuda en Maleisië. Verdere uitbreiding van het circuit staat op stapel in Nieuw Zeeland, India en Australie. De Tour wordt wereldwijd door veel mensen gevolgd en bewijst grote publieksaantallen te kunnen trekken. Zo wordt de Zweedse editie jaarlijks door 100.000 mensen in een week bezocht. Anders dan bij andere zeilevenementen zijn de wedstrijden voor het publiek goed te volgen, omdat de ze in Lelystad voor de Saerdam en het havenhoofd van Bataviahaven worden gevaren. De gebruikte boten zijn uitgerust met videocamera’s en microfoons en de regels zijn simpel: twee boten varen een wedstrijd en degene die het eerst over de finish komt heeft gewonnen. De wedstrijden zijn kort, nogal heftig en worden gezeild door professionele teams van topzeilers die ook meezeilden in grote wedstrijden als de America’s Cup. De finales van het evenement op zaterdag en zondag worden wereldwijd live uitgezonden. Dagelijkse samenvattingen van de wedstrijden en het evenement rond de wedstrijden gaan de wereld rond. Behalve om punten voor het wereldkampioenschap strijden de teams om het prijzengeld.

De organisatoren van de Alpari World Match Racing Tour zijn bijzonder enthousiast over de deelname door Lelystad. Met name de al aanwezige faciliteiten en infrastructuur aan de kust, en meer specifiek de Bataviahaven, staan er garant voor dat het evenement zonder meer kan worden gehuisvest.

James Pleasance, CEO van de Alpari World Match Racing Tour: „Namens de Alpari World Match Racing Tour kan ik zeggen dat wij bijzonder verheugd zijn met het bid van Lelystad. Het Batavia Sailing Center beschikt met de Bataviahaven over uitstekende faciliteiten en een natuurlijk arena voor een wereldkampioenschap dat garant staat voor spectaculair zeilen vlak voor de wal. Ik kijk uit naar de samenwerking en de komst van de Dutch Match Cup als onderdeel van de Alpari World Match Racing Tour.” Een delegatie van de Alpari World Match Racing Tour heeft de Bataviahaven inmiddels een aantal keren bezocht en geïnspecteerd.

Rond de wedstrijden wordt een programma samengesteld dat de Dutch Match Cup tot een publieksevenement maakt. De nabijheid van de diverse musea en uiteraard Batavia Stad maakt het voor de bezoekers nog eens extra aantrekkelijk het evenement te bezoeken. In de aanloop naar en tijdens het evenement zelf wordt nadrukkelijk een verbinding gemaakt met zeilen als breedtesport en het jeugdzeilen. Voor de Bataviahaven betekent de komst van de Alpari World Match Racing Tour een bevestiging van de positie de de haven inmiddels heeft verworven in de internationale zeilwereld. Zo vindt in juni van dit jaar het Eurosaf Europees Kampioenschap Teamzeilen in de Bataviahaven plaats. Voor Batavia Sailing Center de opmaat naar het evenement in september.

Tekst: Joop van Diest

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: