IJspegel Race met een gaatje in de wind

IJspegel RaceZaterdag op zondag nacht woedt er weer een ware storm over de lage landen. Bomen waaien om, dakpannen vliegen van daken en op zondag staat er een IJspegel op het programma. Op deze zondag zit er echter een gat in de wind en zou het aanmerkelijk minder gaan waaien. Als we zondag in Scheveningen aankomen staat er nog een dikke 6 en rollen er behoorlijke brekers het strand op.

Uitgebreid worden alle sites bekeken hoe de wind zich zal ontwikkelen. Dan gaat de zon schijnen en ziet de wereld er aanmerkelijk vriendelijker uit. Ondertussen is er door Eric van Vuuren op 3 boten een cameraatje bevestigd om de boothandeling van de desbetreffende boot tijdens de wedstrijd te filmen. En zo gaat het spektakel toch weer van start.

Om 9.30 uur varen we met de Albatros naar buiten en rollen we van links naar rechts de haven uit. Aan de noordzijde blijkt de deining toch wel hevig te zijn en wordt er besloten meer westelijk van de haveningang te gaan liggen. En zo liggen we rond de klok van tien achter ons anker en kan het circus weer beginnen. De wind zit dan even rond de 10 knopen en is het op 26 januari heel aangenaam toeven op de Noordzee bij Scheveningen.

De bovenboei gaat op 210 graden en 1,3 nm erin. De start gaat voorspoedig. Er wordt door de deelnemers scherp gestart, maar zonder overtredingen en 11.40 is een ieder op weg naar de bovenboei. De Tangoklasse en Uniformklasse gaan voor 3 rondes en de DualHanded voor 2 rondes. Deze keer geen middellange afstandswedstrijd voor de Dual Handed. Het weer is te onvoorspelbaar en de wedstrijdleider wil de boten in de buurt houden, voor het geval erin eens een windje 8 zou komen te staan.

De eerste boten van de Tangoklasse melden zich na 25 minuten bij de beneden boei. IJsvogel en Triple P komen als eersten. Triple P beheerst uitstekend het strijken van de spi, de IJsvogel doet er wat langer over en zo gaat Triple P voorop voor de tweede keer naar boven. Dan komen Redan en Flying Dolphin. Rosetta zit daar achter en heeft haar spi wel erg hoog in de mast zitten. Griel maakt er gebruik van en schiet binnendoor voorbij de Rosetta. Beluga zonder spi en Iluka met spi sluiten de gelederen. Bij de tweede ronding van de benedenboei gaat Triple P weer fier voorop en heeft haar afstand tot de IJsvogel vergroot. Redan ligt nog derde en de Griel heeft Flying Dolphin en Rosetta achter zich gelaten. Het strijken van de spi wordt door de Griel niet perfect uitgevoerd en daarmee verliezen ze wat voorsprong. Beluga en Iluka zijn nog steeds de hekkensluiters. Bij de finish blijkt Triple P nog steeds heer en meester en wint in tijd en gecorrigeerd. Redan wordt tweede en Ijsvogel derde.

Aan de benedenboeiAan de benedenboei

Ondertussen hebben we ook de filmploeg waargenomen die speciaal kwam om de nieuwe cameraman te trainen. En zit Eric in de rib om met het vierde cameraatje opnames voor dinsdagavond te maken.
Bij de Uniformklasse is er een nieuweling. De Exxelence Hodspur doet voor de eerste keer mee. Zij komen direct al als eerste bij de beneden boei. Lucifer volgt met Addixion en Figaro op de hielen. We zien de Jutter ver naar de kust afdrijven. Grace O Malley en Happy komen om de boei gevolgd door Jutter en Gouden Ruiter. De wind gaat weer toenemen en komt gemiddeld boven de 20 knopen met stoten van 28 knopen.
Dan komt de Exxelence voor de tweede keer naar beneden en tot onze verbazing gaat ze finishen. Ze stonden toch voor drie rondes? Helaas volgen Lucifer, Figaro en Addixion ook over de finishlijn. Zij zien hun fout in en komen terug, ronden de beneden boei en gaan weer dapper naar boven. De Exxelence is dan al terug naar de haven.

Bij de finish komt de Happy als eerste over de lijn gevolgd door Grace O Maley en Jutter. Gecorrigeerd wint ook de Happy deze race en wordt Jutter tweede.

De DualHanded varen twee rondes. So What en Elixer zitten elkaar op de hielen op enige afstand gevolgd door de Harpoen. Bij de finish gaat So What nog steeds voorop en wint ook in gecorrigeerde tijd.
Een snel naderend trogje zorgt er voor dat we bezorgd zijn over de toenemende wind. De verwachting is dat het windkracht 7-8 gaat waaien. Daarom gaat de uitstel over Alpha omhoog en kunnen alle boten huiswaarts keren.

Om 16.00 uur hebben we een gezellige prijsuitreiking in de Jachtclub met heerlijke hapjes van At Sea. Komt er dinsdag een nabespreking met Eric van Vuuren waar de fimpjes die door Eric zelf en vanaf Rosetta, Addixion en So What zijn opgenomen, zullen worden besproken.
Wat mij betreft tot over twee weken.

Aly Anink
Ms Albatros

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: