Deltaweek verhuist voor twee wedstrijddagen naar het Grevelingenmeer

DeltaweekVoor het eerst in haar 44-jarig bestaan gaat de Deltaweek naar de Grevelingen. Door een nieuwe samenwerking met enkele jachthavens verplaatst het zeilcircus zich voor twee wedstrijddagen en drie overnachtingen naar het Grevelingenmeer. Volgens de Deltaweek organisatie kan op dit getij-loze water een groter deelnemerspotentieel aangesproken worden.

Een andere vernieuwing is dat de Deltaweek in het eerste weekend het strijdtoneel wordt van de Dutch Quarter Ton Cup. Verder verhuist de befaamde Veronicarace naar de zaterdag van het laatste weekend.

Na 43 edities waarin de Deltaweek zich hoofdzakelijk op de Oosterschelde en de Noordzee afspeelde, verlegt dit traditierijke tiendaagse zeilevenement zijn grenzen. Het Grevelingenmeer, dat via een sluis in Bruinisse met de Oosterschelde is verbonden, wordt op dinsdag en woensdag het wedstrijdwater voor een vloot van kajuit zeiljachten en rond- en platbodem jachten. De organisatie wil hiermee niet alleen haar trouwe deelnemers een interessant nieuw vaarwater aanbieden, maar hoopt ook een nieuw contingent zeilers aan te spreken.

Deltaweek

Voorzitter Wim Dominicus van de Stichting Deltaweek zegt hierover: “Door een nieuwe samenwerking met jachthavens aan de Grevelingen gaan wij daar twee dagen wedstrijd varen. In de havens aan het Grevelingenmeer liggen enkele duizenden jachten. Met onze in- en ontspannende wedstrijdreeks spreken wij die zeilers wellicht aan om ook eens één of twee dagen mee te doen. Bovendien ontsluiten wij zo een ander vaarwater voor onze traditionele deelnemers. Na ieder van de tien wedstrijddagen krijgt elk deelnemend jacht een voucher voor een gratis overnachting in een van deze havens.” De partners in deze samenwerking zijn Marina Port Zélande, Jachthaven Bruinisse (beiden Grevelingen) en Jachthaven Wemeldinge (Oosterschelde).

De beroemde Veronicarace – een zeewedstrijd voor kajuitjachten in de klassen ORC 1 t/m 4 en IRC 1 en 2 – wordt van de traditionele vrijdag naar zaterdag 5 juli verplaatst, wat wellicht ook tot een bredere deelname leidt. Henk Botterweg, voorzitter van de wedstrijdcommissie zegt: “Voor sommige schippers is het makkelijker hun bemanning te organiseren voor het weekend dan op een werkdag. Voor veel van onze wedstrijden maken we dit jaar inschrijving als double-handed team mogelijk, ook de Veronicarace, en zo zal die meetellen als evenement in het Short-Handed circuit. Zoals altijd telt deze mooie wedstrijd ook mee in het ORC-Clubkampioenschap.”

Een bijzondere uitbreiding voor de Deltaweek is de opname in het Nederlands kampioenschap voor kwarttonners. Tussen eind jaren ’60 en midden jaren ‘90 zijn er vele honderden boten gebouwd die voldeden aan de ¼-ton regels. Sinds enige tijd storten steeds meer enthousiaste eigenaars en bemanningen zich op het opknappen en racen met deze “jong bejaarde” boten. In 2014 wordt de Dutch Quarter Ton Cup gevaren over een circuit van vier wedstrijdweekends, waaronder het eerste weekend (28-29 juni) van de Deltaweek vanuit Zierikzee.

Foto's: Anusjka Martens
Tekst: Leo Baartmans

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: