Goofies zeilwedstrijden vertraagd van start door extreem laag water

Goofies zeilwedstrijdenEen combinatie van harde zuidoosten wind, die het water uit de Oosterschelde blies, springtij en laagwater zorgde er voor dat het water in de Oosterschelde bij laagwater extreem laag stond. Omdat het tijdstip van laagwater bijna samenviel met de starttijd hadden de Goofen ( de wedstrijdleiding) al besloten de start een uur uit te stellen.

Normaal is de haven van Colijnsplaat goed bereikbaar, ook met laag water, maar nu was er sprake van een extreme lage waterstand. Daardoor bleef het spannend of alle boten tijdig bij de start zouden kunnen komen. Zeker toen twee boten met grote diepgang al voor het tijdstip van laagwater naast elkaar vastliepen in de geul naar de havenuitgang. Zij blokkeerden daarmee ook de weg voor de kleinere boten. Om te voorkomen dat de race nog een uur zou moeten worden uitgesteld greep havenmeester Benny in. Met de havenboot trok hij de “vastlopers” door de modder naar buiten. In combinatie met de snel opkomende vloed konden daardoor alle boten tijdig aan de start zijn.

De baan die diep in de Hammen (één van de geulen van de Oosterschelde) liep zorgde er voor dat alle boten elkaar tegenkwamen. Met de fikse wind en een mooi kruisrak was de wedstrijd een uitdaging voor schippers en bemanning.

Kruisrak

Eén boot startte te vroeg en drie anderen misten volgens eigen opgave een boei. In de beste traditie van de Goofies race werden deze boten streng maar rechtvaardig gestraft.

De top 3uitslagen:

In ORC 1 won Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR voor Luc Aertsen uit Stabroek(B) met de FALCO en Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam die met de STORTEMELK in ORC derde werd.

IRC 1
Ook IRC 1 ging de overwinning naar Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR voor Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK en Luc Aertsen uit Stabroek(B) die met de FALCO in IRC derde werd.

ORC 2 t/m 4
In ORC 2-4 won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Bas Dijkhuizen uit Kamperland met de ELYXIR en Kees Meijer uit Waalre die met de SWITCH derde werd.

Ook in IRC 2 won Johan Bol uit Kruiningen met de ABOEN voor Bert Jansen uit Berghem met de PRINCE DE PETARCQ en Luc Lamproye uit Kortenberg (B) die met de ENIGMA derde werd.

Ongemeten groter dan 10 meter
De overwinning was voor R Vercammen uit Schoten (B)met de ANDIAMO voor de OLYMPIX van R. Gommers uit Overasselt en de Mark van Driel uit Rhoon die met de FAMOUS GULL 2 derde werd.

Ongemeten kleiner dan 10 meter
De overwinning ging hier naar Wim Clinkspoor uit Elewijt (B) met de ZIGZAG 2 voor de WINDHAPPER van Marcel Minten uit Hever (B) en Jasper Dessens uit Leeuwedorp die met de DESTON derde werd.

Tekst: Kees van der Vaart
Foto: Christof / Enigma

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: