Flyer bij start Volvo Ocean Race

FlyerHet is daags voor de start van de Volvo Ocean Race als een van Nederlands mooiste schepen in de geschiedenis af meert in de Race Village in Alicante. Het is de goed gerenoveerde Flyer. Het jacht draagt vol trots de Nederlandse driekleur. De geschiedenis is terug in Nederlandse handen.

Nederlandse trots
Als schipper van de Flyer one schreef Conny van Rietschoten in de tweede Whitbread round the world race in 1977-1978 de overwinning op zijn naam. Het was de eerste keer dat een Nederlander de zware offshore race won, maar zeker niet de laatste keer.

Conny van Rietschoten is met tweemaal een overwinning de meest succesvolle schipper in de geschiedenis van de Volvo Ocean Race. Nederland is met drie overwinningen het best presterende land. De winst van de Flyer one was de start van de Nederlandse geschiedenis in offshore racing.

Dromen waarmaken
Met zijn overwinning creëerde Conny van Rietschoten een heroïsch plaatje in de gedachten van vele Nederlandse zeilers. Kleine jongens werden geïnspireerd door zijn grootse overwinning en plots werd offshore zeilen een droom van de gewone zeiler. Met de ‚revival of the Flyer, stelt een Nederlandse non-profit stichting zichzelf ten doel dat plaatje weer naar de gewone zeiler te brengen. Het grootste doel van de stichting Revival Of The Flyer is om de droom ooit op de Flyer one te zeilen mogelijk te maken voor mensen uit alle lagen van de samenleving.

Offshore zeilen
De afgelopen drie weken kregen zeilers de kans om tegen kostprijs de Flyer One naar de start van de Volvo Ocean Race te zeilen. Zij beleefden het leven aan boord van een offshore wedstrijdjacht. Het is een fikse tocht gebleken. Aan boord bevochten ze storm, regen, hoge golven, zeeziekte en weinig slaap, maar ook waren er dolfijnen, verse vis, zonsopkomst, koken op zee en een prachtig jacht om mee te varen.

„ Dit is het mooiste dat ik ooit heb meegemaakt” fluistert een zeiler stilletjes terwijl hij naar de dolfijnen naast de boot kijkt tijdens zijn nachtdienst. De dolfijnen creëren flitsende strepen door het fluoriserende water van de oceaan. Hij droomde er van om aan boord van dit jacht de oceaan te bezeilen sinds hij nog een kleine jongen was. „ Ik wilde altijd de Volvo Ocean Race varen, maar ik word liever shore crew” grapt een andere zeiler nadat hij de nacht zeeziek in bed heeft doorgebracht. Een ding staat buiten kijf, het is een ervaring die deze zeilers nooit meer vergeten.

„ Het is hartverwarmend om te zien hoe zeer deze zeilers genieten van deze ervaring, dat is exact waarom we dit project gestart zijn” legt Diederik Nolten, bestuurslid van de stichting, uit. „ Het is fantastisch dat we het gehaald hebben, daar hadden we niet van durven dromen” zegt hij met een tevreden glimlach op zijn gezicht. Er zijn veel mensen en bedrijven betrokken bij dit project. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn. Nederlandse jachtbouwers, zeilmakers, vrijwilligers en de andere bestuursleden Els Vroegindewey, Paul Wilms en Gerard Schootstra spelen een niet te missen rol in dit project”

Maandagavond arriveerde de Flyer one in de haven van Alicante. Een grote mijlpaal voor de stichting, die daarmee hun droom waarmaakte.

Deze week zal de Flyer match racen tegen de Kings Legend. Een lang verloren gewaande strijd tussen beide schepen is opnieuw ontwaakt. Na de start van de Volvo Ocean Race zal de Flyer de wereld bezeilen. Wil je mee zeilen? Ga naar de website www.flyer-one.nl

Tekst: Nynke Plaatsman

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: