Goofies zeilwedstrijden gaan hun 30ste seizoen in

Goofies zeilwedstrijdenAanstaande zaterdag 4 oktober wordt de eerste winter zeilwedstrijd van het Goofies seizoen 2014-2015 gevaren op de Oosterschelde voor Colijnsplaat. Volgens de weersverwachtingen zal er nog geen sprake zijn van echt winterweer tijdens de zeilwedstrijd van aanstaande zaterdag , maar dat zal in de loop van het seizoen zeker nog veranderen.

De wedstrijden
De Goofies races worden traditioneel gehouden op de eerste zaterdag van de maanden oktober 2014 tot en met april 2015.
Er wordt gezeild in de klassen gemeten boten (ORC, IRC of beide) en ongemeten. Ongemeten boten krijgen een SW handicap van de Goofen. Ook boten met een CR-, handivoile-, PHRF- of yardstick- handicap varen mee met de ongemeten boten en krijgen een SW handicap.

Na de race van aanstaande zaterdag wordt de volgende dus op 1 november gehouden. Aan het einde van het seizoen zijn de winnaars van de klassen de boten met de beste resultaten over vijf wedstrijden. Deelnemers moeten zich voor de wedstrijd inschrijven. Er is voor deelname aan de wedstrijden geen inschrijfgeld verschuldigd.

Een stukje geschiedenis
De Goofies races zijn op 3 november 1984 ontstaan uit een wedstrijden tussen 2 zeilers. Beiden met de voornaam Goof: de oer Goofen. De Goofen besloten, na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen te zien wat het effect was van de aanpassing tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de Goofies races geboren. Aan die eerste wedstrijd namen naast de Goofen nog twee boten deel.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier en de aftersails voorop staan. De oer Goofen zelf doen al jaren niet meer mee; de Goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door andere Goofen.

Toekomst
Tijdens de Goofies wedstrijden van november 2014 zullen de Goofies wedstrijden dus hun 30ste verjaardag vieren. Het spreekt vanzelf dat deze gebeurtenis niet onopgemerkt voorbij zal gaan. We houden jullie op de hoogte.

Vrijdagavond
Op vrijdagavonden voor de Goofies wedstrijden worden er lezingen, instructies en workshops gepland in de Yachtclub Colijnsplaat.

Aanstaande vrijdag 3 oktober vanaf 20.30 zal Henk Plaatje een lezing over en een toelichting op het wedstrijdreglement geven in de Yachtclub. De toegang is gratis, ook voor zeilers die (nog) niet met de Goofies wedstrijden meedoen.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: