Antwerp Race 2014 wind- en weerbericht

Antwerp Race weerberichtAlgemene synoptische situatie: Langs de zuidoostelijke flank van een vrijwel stationair hoogtelaag boven de Britse Eilanden en de Noordelijke Noordzee wordt, via een zuidwestelijke stroming, vochtige maritiem polaire lucht naar de Westerschelde aangevoerd. Rond dit laag zijn er troggen, convergentielijntjes of restanten van oude occlusies te herkennen. Deze sub-features trekken voornamelijk langs onze kust maar weten soms ook verder het land binnen te komen.

Het lagedrukgebied vult langzaam op en de Westerschelde komt tijdens het weekend in een gebied met geringe drukgradiënt terecht. Geleidelijk aan neemt de stroming in sterkte iets af en wordt bovendien meer zuidelijk, waardoor het voor de buien boven zee steeds moeilijker wordt om het land binnen te komen.

Weerbeeld:
Zaterdag wisselen wolkenvelden af met zonnige perioden. Er is kans op een bui. Zondag is er veel hoge bewolking, in de loop van de dag nemen ook middelhoge en lage bewolking toe, 's avonds en 's nachts volgt regen.

Zichtbaarheid:
Matig zicht, later matig tot goed zicht. Zondagmorgen moet rekening gehouden worden met nevel en mist, daarna wordt het zicht goed.

Temperatuur:
Minima rond 12°C en maxima rond 16 à 17°C.

Wind:
Zaterdag 11/10/14: Matige tot vrij krachtige wind (4-5) uit ZZW, tijdelijk ruimend naar ZW en afnemend tot matig (4).

06 utc (08 LT): ZZW 16-20 kt.
09 utc (11 LT): ZW 11-16 kt.
12 utc (14 LT) : ZW 11-16 kt.
15 utc (17 LT) : ZW 11-16 kt.
18 utc (20 LT): ZZW 11-16 kt.

Rukwinden: 25 k.

Zondag 12:10/14: Zwakke wind (2) uit zuidelijke richting. Vanaf de middag draait de wind naar O en wordt matig (3-4). In de loop van de namiddag krimpt de wind verder naar NO en wakkert aan tot vrij krachtig (5).

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: