Eerste Grouster Zeilmarathon ware slijtageslag

Grouster ZeilmarathonZaterdagochtend 11 oktober het is nog schemerig maar er is al volop bedrijvigheid in en om het van Zeilcentrum Grou. De ene wat frisser dan de ander stap aan boord van zijn open zeilboot. Men maakt zich gereed voor de start van de eerste Grouster Zeilmarathon. Een zeiltocht van 42 kilometer ligt in het verschiet, waarbij gejaagd, geboomd, gepeddeld en natuurlijk gezeild mag worden.

Tussen 8.00 en 8.20 uur starten elke tien minuten ongeveer 25 boten, in totaal 66 boten. Met een licht briesje en enkelen al vol in de peddels gaat men richting Wergea, waar al na enkele minuten de eerste brug met gestreken mast moet worden genomen. Als de eerste boot Wergea al voorbij is moeten de laatsten nog onder de Tutsebregge door. De wind wil nog niet echt aanzetten, zodat als men echt wil opschieten veel gejaagd en gepeddeld dient te worden. Het veld slaat dan ook steeds verder uiteen. Nadat Wergea en De Veenhoop zijn gepasseerd, lukt het maar iets minder dan de helft voor drie uur Zeilschool Pean te passeren. Gelukkig stond aldaar een tweetal dames de deelnemers toe te zingen. Met deze energieke voorstelling kon men weer verder, helaas voornamelijk weer op handkracht omdat de wind niet echt mee werkte. Alsook ging de hemel nog open en stortte deze enig water over de deelnemers uit.

In Akkrum werd men opgevangen door Muzykkapel Bjusterbaarlik, waardoor een ieder weer vleugels kreeg. Echter de wind wou nog steeds niet meewerken en bij Oude Schouw bleek al dat een groot aantal niet binnen de reguliere tijd zou finishen. Echter een ieder zette door op eigen kracht om toch het rondje te volbrengen. Echter de klok en de zon waren genadelooswaardoor een aantal uiteindelijk toch kozen voor een sleepje. Ondertussen was onder de klanken van de Putkapel om kwart voor vier de eerste boot Roorda-Pol-Pijlman met schipper Niek Roorda gefinisht. Uiteindelijk finishten er na tien uur keihard bikkelen 17 boten. En nog een zevental niet reglementair.

Ondertussen hadden de boten die niet meer door mochten bij Zeilschool Pean via De Tynje het Zeilcentrum Grou al gevonden en werd er al napratend, drinkend en stampot etend in het Zeilcentrum Grou, gewacht op de uitslag. Rond halfacht werd bekend dat Roorda-Pol-Pijlman met schipper Niek Roorda niet alleen op line honours hadden gewonnen, maar ook gecorrigeerd op SW de winnaars waren. Een winst die een mooie vlucht van vierpersonen met de Rabobank luchtballon opleverde. Tevens werden ze winnaar van de wisselbokaal in de vrije klasse.

De winnaars in de Polyvalkenklasse werd team De Wrotters met schipper Thijs Visser, eveneens van een mooie bokaal. De beste vrouwenboot, net buiten de reguliere tijd, was het Vrouwenteam met schipper Marieke de Jager. De lampiondrager en aanhaakprijs, binnen de reguliere tijd, ging naar team Gang met schipper Stephen Beentjes.

Al met al een geslaagde dag volgens de deelnemers. Een dag met een unieke en geweldige organisatie van een viertal zeilverenigingen uit Akkrum, Wergea, Warten en Grou (AWS Eendracht, WWS, De Kruiswaters en KWV Frisia) die in hun eigen dorp alles regelden.

De organisatie wil dan ook graag alle deelnemers, sponsors en vrijwilligers bedanken.

Graag tot volgend jaar, onder voorbehoud is dit 17 oktober 2015.

Tekst: Durk Talsma

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: