Team SCA bereikt als eerste de Atlantische Oceaan

Team SCATeam SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord bereikte vanochtend als eerste de Noord-Atlantische Oceaan. Op weg naar de Straat van Gibraltar had de Britse navigator Libby Greenhalgh het lef om van de andere zes Volvo Ocean Race-boten weg te splitten. Het vrouwenteam koos voor een noordelijke route, terwijl de mannelijke collega’s zuidelijk koersten.

Inmiddels is Team SCA nog steeds de meest noordelijke boot, maar nam Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator wouter Verbraak opnieuw de leiding over.

“Iedereen voer een zuidelijke koers en ik had echt geen idee waarom”, aldus Greenhalgh. “We wilden bij de vloot blijven, maar we wilden ons tevens aan ons plan houden en dat was naar het noorden racen.” De topzeilsters moesten vier uur wachten tot het volgende positierapport om te vernemen dat ze eerste lagen. “De hele bemanning joelde toen Libby vertelde dat we aan kop gingen”, liet de Onboard Reporter Corinne Halloran weten.

Toch leek het later in de nacht nog even fout te gaan. Voor Team SCA nam de wind drastisch af en de tegenstroom van 3 knopen deed de roze boot achterwaarts bewegen. Dit terwijl de concurrentie langs de Afrikaanse kust met een snelheid van 7 knopen op de meiden inliepen. Ze kregen echter net op tijd weer druk in de zeilen om als eerste de Straat van Gibraltar achter zich te laten. “Ons risico betaalde zich uit en we varen nu officieel op de Atlantische Oceaan”, schreef Halloran.

Het was in meer opzichten een memorabel etmaal voor Team SCA, zo vertelt de Amerikaanse Onboard Reporter. “Tijdens een moment van echt heel weinig wind kwam een groep van zeker zeven walvissen ons gedag zeggen en met onze boeg spelen.” Volgens Stacey Jackson kwamen ze zo dichtbij dat zij ze bijna kon aanraken: “Zoiets heb ik nog nooit gezien.”

Op dit moment vaart Team SCA als meest noordelijke boot in vierde positie, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking. Wouter Verbraak heeft zijn Team Vestas Wind wind naar de koppositie genavigeerd.

Team Vestas WindTeam Vestas Wind

Tekst: Diana Bogaards
Foto: Corinna Halloran / Team SCA / Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: