Dongfeng Race Team breekt roer en verliest koppositie Volvo Ocean Race (video)

Dongfeng Race TeamHet Dongfeng Race Team verloor vanmorgen vroeg de koppositie in de Volvo Ocean Race. De Chinese Volvo Ocean 65 raakte een onbekend object en brak daarbij een roer. De noodzakelijke noodreparatie kostte de bemanning kostbare tijd, maar schipper Charles Caudrelier (FRA) en zijn mannen wisten rap terug te komen op 20 knopen bootsnelheid.

Door het oponthoud kon Abu Dhabi Ocean Racing de leiding overnemen en later kwam ook Team Brunel voorbij. Inmiddels vaart Dongfeng weer in tweede positie met Team Brunel in zijn kielzog.

De problemen voor het Chinese team begonnen om 4:10 uur Belgische tijd toen een ‘enorme impact’ de boot raakte.

Dongfeng’s Onboard Reporter Yann Riou vertelt:
“We hadden twee opties: het noodroer installeren of het overgebleven deel verwijderen en het nieuwe roer plaatsen. We besloten om voor de tweede optie te gaan.”

“Thomas [Rouxel] trok zijn duikpak aan (zie foto). Hij sprong in het water, haalde weg wat over was van het oude roer en we plaatsten het nieuwe.”

“We zijn enorm teleurgesteld. Het voelt zo oneerlijk, maar we kunnen er niets aan veranderen.”

Ook voor Ian Walker’s Abu Dhabi-bemanning verliep niet alles van het leien dakje. Zij lieten weten dat ze gistermiddag ternauwernood een net wisten te ontwijken. Doordat de wind zo licht was, waren ze in staat om op tijd te reageren.

Team Brunel en Team SCA hadden ook minder geluk. Zij werden kort opgehouden door afval aan hun kielen. Schipper Bouwe Bekking (Deventer) moest zelfs iemand het water insturen om een rubberen strip van de kiel los te maken.

De roze damesboot, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, liet een onregelmatige track zien en rapporteerde in een visnet gevaren te zijn. Zij zagen daardoor hun achterstand op de rest van de vloot verder oplopen. Inmiddels bedraagt het verschil 50 zeemijl.

De zeven boten werden oorspronkelijk rond begin november in Kaapstad verwacht. De verwachte aankomsttijd van deze eerste etappe van Alicante naar Kaapstad is waarschijnlijk verlaat wegen de lichte condities op de Atlantische Oceaan.

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: