Gevaarlijk Stormtij

Gevaarlijk StormtijWaarschuwing geldig voor vandaag en vannacht (dinsdag 21 oktober en woensdag 22 oktober 2014). Een depressiekern, die het restant is van de orkaan Gonzalo, zorgt vandaag dinsdag 21/10/2014 over grote delen van de zuidelijke Noordzee voor een noordwesterstorm.

De depressiekern ligt momenteel boven Schotland en trekt vandaag via de Noordzee naar de Duitse Bocht. De passage van deze kern gaat gepaard met een sterke noordwestelijke wind boven de Noordzee, wat vervolgens resulteert in een opstuwing van het getij. Deze nacht wordt in Oostende een peil van 575cm (+/- 15cm) TAW bereikt. Hiermee wordt het peil van "Stormtij Kust" (560cm TAW) overschreden.

Het koufront, verbonden aan deze kern, trekt deze ochtend over onze kust. Na de passage van het front volgt er onstabiele maritieme lucht, waarin buien tot ontwikkeling komen. De buien kunnen gepaard gaan met onweer en rukwinden tot 120 km/u.

Vandaag start zwaarbewolkt tot betrokken met eerst aanhoudende regen, na de middag klaart het op en volgen er buien. De buien kunnen hevig zijn en gepaard gaan met zware windstoten en lokaal onweer. Matig zicht in de neerslag. Maxima rond 14 à 15 °C. Aan de Westhinder staat vandaag een harde tot stormachtige wind (7-8 Bft) uit ZW, na de middag ruimend naar WNW en geleidelijk toenemend tot stormachtig of storm (8-9 Bft). Er zijn rukwinden mogelijk tot 120 km/u. Langs de kust staat er vanaf deze middag een harde (7 Bft) en later tijdelijk stormachtige wind (8 Bft) uit WNW, met rukwinden tot 100 km/u.

De significante golfhoogte aan de Westhinder stijgt van 2,50 m deze voormiddag tot ongeveer 4,20 m vanavond en vannacht. Aan de kust neemt de golfhoogte toe van 1,40 m deze voormiddag tot rond 3,30 m vanavond en vannacht.

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt met in eerste instantie nog kans op buien, later wordt het droger. Goed zicht, matig in een bui. Minima rond 11 °C. Stormachtige wind tot storm (8-9) uit WNW, na middernacht ruimend naar NW en afnemend naar hard tot stormachtig (7-8). Windstoten op zee tot 120 km/u.

Morgen wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Er kunnen nog enkele buien vallen. Matig zicht in de buien. Maxima rond 13 °C. Harde wind (7) uit NW, krimpend naar WNW en afnemend naar matig à vrij krachtig (4-5) 's avonds.

Het hoogwater in Oostende kan deze nacht (dinsdag 21/10/2014 op woensdag 22/10/2014) omstreeks 01u30 lokale tijd een peil bereiken van 575 cm TAW (+/- 15cm) (opzet +122 cm), waardoor de waterstand voor "Stormtij Kust" (560 cm) wordt overschreden. De daarop volgende hoogwaters in Oostende geven voorlopig geen aanleiding meer tot een "Stormtij Kust".

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: