TU Delft Slag om Delft spannend tot de laatste race

TU Delft Slag om Delft19 oktober is de TU Delft Slag om Delft voor de 9e keer gezeild. De zeilrace waarbij er met zeilboten in het historisch centrum van Delft gevaren wordt is dit jaar gewonnen door team Brongers. Tot de laatste wedstrijd tussen She Sails en team Brongers was het spannend wie de winnaar zou worden. Maar uiteindelijk was team Brongers She Sails te slim af en mag team Brongers zich de winnaar van de slag om Delft 2014 noemen.

De dag kenmerkte zich door verschillende weersomstandigheden. Zo begon de dag met een relatief matige wind, maar trok deze gaande weg de dag sterk aan. Dit zorgde voor snellen wedstrijden waar de boten vaak rakelings langs elkaar schoten om er voor te zorgen dat ze een betere positie zouden krijgen.

Door een poule systeem werd er bepaald wie er op welke positie eindigde. Uiteindelijk werd er in de middag een “best of 5” gevaren om de eerste en tweede plek te bepalen. Hierbij wonnen team Brongers en She Sails om en om tot het twee tegen twee stond.

In de finale wist team Brongers She Sails toch nog in een hoek te drijven waardoor ze deze match met een kleine voorsprong wisten te winnen en daarmee de Slag om Delft 2014 wisten te winnen.

Over de TU Delft Slag om Delf matchrace
De TU Delft Slag om Delft is een ISAF, International Sailling Federation, graded matchrace evenement waar (semi-) professionele zeilers strijden om de eerste plaats.

Matchracen is de meest spectaculaire, en voor het publiek toegankelijke, manier van wedstrijdzeilen. Twee teams, twee boten, een snelle start en een korte wedstrijdbaan. Binnen een paar minuten is de strijd beslist, de eerste over de lijn wint. Zo is het mogelijk om op één dag tientallen wedstrijden te varen en kan een grote competitie worden gevaren.

Snelheid is echter niet alles, matchracen is ook het tactisch uitschakelen van de tegenstander. Dit staat garant voor spannende en hachelijke confrontaties. Gedurende de dag zullen de teams strijden om een plek in de finale. In deze finale strijden de twee beste teams in een ''best of 5'' om de eerste plaats.

Foto: Fabian de Leende

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: