Goofies houden zaterdag hun 30 jarig jubileum

Uiteenlopend wedstrijdveldAanstaande zaterdag is het weer zover. De eerste zaterdag van de maand en van oktober tot en met april betekent dat Goofies time! Maar op deze 1 november 2014 is het voor de nep-Goofen toch wel een speciale dag. Hun zeilwedstrijd op het Oosterscheldewater bestaat dan namelijk op de kop 30 jaar. 30 jaar van niet onbesproken zeilplezier.

Toen de beide heren Goof op 3 november 1984 startten met hun maandelijks wedstrijdje rond de plaat, hadden zij niet kunnen voorspellen dat 30 jaar later nog steeds zeiljachten van allerlei pluimage zouden strijden om te zien wie er nu het snelst rond de boeien vaart. Toen verschenen ze met 4 zeiljachten aan de start. Ondertussen wordt er in 4 aparte klassen gestart en loopt het totaal aantal deelnemende zeiljachten soms wel op tot boven de honderd. Tussen de deelnemers zitten vaak ronkende namen uit het wedstrijdmilieu.

En toch is in al die tijd de Goofies race een informele zeilwedstrijd gebleven, waarbij het zeilplezier en de aftersail bij Kees nog steeds het allerbelangrijkste is. De nep-Goofen zijn daarbij geheel trouw gebleven aan enkele heilige principes. Er wordt tijdens het palaver een baan uitgezet rond de vaste boeien van de Oosterschelde, liefst met enkele lussen erin zodat iedereen elkaar ook op het water al eens tegenkomt. En wie zin heeft schrijft zich in en vaart gewoon gezellig mee.

Weinig wind, geen wind, stormachtige wind, zomerse temperaturen of vriezen dat het in de havengeul kraakt,... de baan wordt bekend gemaakt en verder zijn het de schippers die beslissen of ze aan de startlijn verschijnen of niet. Die startlijn is nog steeds een 0,2 zeemijlen lange lijn tussen het oostelijk havenhoofd en de vaste groene boei SVK9. Van een indewindse start kan je dan ook meestal alleen maar dromen en zelfs starten onder spi is echt geen uitzondering. Op de kant staat nog steeds de startauto, met als enige signalisatie 2 oranje knipperlichten en bijhorende toeter.

Ook in ruige condities wordt er gezeildOok in ruige condities wordt er gezeild

Eens de nep-Goofen je hebben weggetoeterd is het eigenlijk simpel. Je legt het parcours zo snel mogelijk af, rekening houdend met alle klassieke vaarregels. Na de finish vul je zelf je eindtijd in op het wedstrijdformulier en klaar is Kees. Achteraf protesteren kan niet en op het einde van de dag hebben de nep-Goofen altijd gelijk. De discussies over ratings, niet nageleefde voorrangregels, gemiste boeien, had er nu wel of niet gestart moeten worden, etc. is dan ook enkel voer voor aan de toog van Kees of op het ClubRacer forum. De nep-Goofen mengen zich in deze discussies nooit. En dat het alweer een prachtige zeildag is geworden hoor je op het einde van de dag bijna altijd.

Zo gaat het er in Colijnsplaat aan de Zeelandbrug nu al 30 jaar aan toe. Voor deze jubileum-editie zal er tijdens de briefing gratis koffie met gebak worden uitgedeeld. En na de wedstrijd is er gratis erwtensoep, frites en hapjes, geserveerd door Kees en zijn Yachtclub-crew. De eerste weerberichten voorspellen een 3 Bft uit zuidzuidwestelijke richting in een najaarszonnetje dat de temperatuursmeters zou doen oplopen tot 17°C. Voorafgaand aan de wedstrijd gaat er op vrijdagavond om 20u30 in de Yachtclub de lezing 'Hoe ben ik verzekerd' door.

Op 1 november gaan zeulen met chrysanten of... lekker genieten van een heerlijke zeildag onder het 30-jarig Goofies gesternte? Ik weet het al...

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: