Team Alvimedica wint Volvo Ocean Race in-port race in Alicante (video)

Team AlvimedicaTeam Alvimedica won vanmiddag de eerste In-Port Race in het Spaanse Alicante. In een spannend duel onder spinnaker wisten schipper Charlie Enright en zijn crew op het nippertje Abu Dhabi Ocean Racing achter zich te laten. Het Nederlandse Team Brunel kwam pas als vierde door de finish, achter het Spaanse Mapfre.

Even na het middaguur verzamelde zich langs het startgebied een armada aan toeschouwerboten, waaronder diverse voormalige Volvo/Whitbread racers. De wind nam toe tot ongeveer 14 knopen en de Spaanse zon scheen uitbundig. In deze ideale omstandigheden klonk het eerste startsignaal van de dertiende Volvo Ocean Race.

Kort daarna kozen Dongfeng Race Team en Team SCA voor de rechterkant van de baan. Mapfre en Team Brunel zetten juist het langst door naar links. Uiteindelijk was het Team Vestas Wind, met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak aan boord, die als eerste de bovenboei rondde. Dongfeng Race Team volgde als tweede en Alvimedica hees als derde de spinnaker.

In het eerste spinnakerrak wist Abu Dhabi Ocean Race zich naar voren te varen en maakte Team Brunel een opmars naar de derde positie. Uiteindelijk zakten beide teams, die als favoriet voor de eindzege in de Volvo Ocean Race 2014-15 gelden, een plekje. De grotendeels onder dertig jaar bemanning van Alvimedica ging er met de winst vandoor. Voor Alvimedica-schipper Enright kwam de zege niet als een verrassing, zo liet hij na afloop weten: “We hebben goed getraind, de jongens hebben hard gewerkt aan de manoeuvres en we zijn blij met de overwinning. We hebben nog niets binnen gehaald wat voor de overallzege in de Volvo Ocean Race 2014-15 telt. Maar het geeft ons wel het gevoel dat we erbij kunnen zitten.”

Bouwe Bekking: “Vierde plaats is prima”
Voorafgaand aan de In-Port Race van vandaag zei Team Brunel- schipper Bouwe Bekking dat hij elke wedstrijd wil winnen. Toch toonde hij zich vanmiddag na afloop tevreden met de vierde positie: “We hadden een mindere start, maar daarna hebben de jongens goed werk geleverd. De vierde plaats is prima. We hebben niet veel aandacht aan de havenraces geschonken, want die tellen niet mee. Onze focus ligt op de offshores en daar kijken we naar uit.”

Carolijn Brouwer: “Er is ruimte voor verbetering”
De dames van Team SCA eindigden als zesde. De Nederlandse Carolijn Brouwer reageerde na binnenkomst: “Het niveau is hoog. Je moet continu op de top van je kunnen presteren. We moeten echt volle bak gaan om met de mannen mee te kunnen. Er is ruimte voor verbetering, maar we zijn blij met hoe het ging. We hadden geen beste start, dus daarna moet je inhalen, wat het altijd moeilijk maakt.”

Wouter Verbraak: “We komen hier goed uit”
Amper twee weken geleden won Team Vestas Wind van schipper Chris Nicholson de 0-etappe. Vandaag moest het Deense team dat pas in augustus werd aangekondigd, genoegen nemen met de zevende plek. Navigator Verbraak legt uit: “We hadden de beste start en lagen eerste bij de bovenboei. Bij de eerste gijp maakten we een foutje met de spinnakerschoot, waardoor we niet bij Alvimedica voorlangs konden. Toen moesten we terug gijpen naar de verkeerde kant, waardoor nog eens drie boten van links voorbij gingen.”

Hij gaat verder: “De afgelopen dagen waarop iedereen In-Port trainingen heeft gedaan, zijn wij ’s nachts gaan varen om meer te testen. Onze focus ligt op de punten in de offshores. De In-Port Races tellen enkel bij gelijkstand, dus ze zijn veel minder waard. Wij komen hier goed uit. We hadden een sterke start en eerste kruisrak. We weten waar het fout ging en waaraan we moeten werken.”

De eerste etappe van Alicante naar Kaapstad begint volgende week zaterdag 11 oktober. De route meet in totaal 38.739 nautische mijlen en wordt in negen maanden tijd afgelegd. Dit avontuur eindigt met de In-Port Race in Göteborg op 27 juni 2015. De vloot doet elf havens aan, waaronder Scheveningen voor een 24-uur durende pitstop.

Alicante In-Port Race resultaten:
1. Team Alvimedica (Turkije/USA) 14:52:02 - 1punt
2. Abu Dhabi Ocean Racing 14:52:07 – 2 punten
3. MAPFRE (Spanje) 14:52:27 – 3 punten
4. Team Brunel (Nederland) 14:52:48 – 4 punten
5. Dongfeng Race Team (China) 14:53:14 – 5 punten
6. Team SCA (Zweden) 14:53:51 - 6 punten
7. Team Vestas Wind (Denemarken) 14:55:24 – 7 punten

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: