Volvo Ocean Race teams maken zich klaar voor eerste In-Port Race

Volvo Ocean Race teamsNa twee lange voorbereidingsjaren gaat vandaag eindelijk de Volvo Ocean Race 2014-15 van start. De vloot van zeven Volvo Ocean 65 racejachten maakt zich klaar voor de eerste In-Port Race in het Spaanse Alicante. Dankzij de nieuwe eenheidsklasse zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het belooft de spannendste competitie te worden in de 41-jarige geschiedenis van het evenement.

Deze keer strijden de teams voor een apart klassement: de Volvo Ocean Race In-Port Series. Dat betekent dat ze geen punten kunnen verdienen voor de overall prijs na afloop van de negen etappes. In het geval dat teams aan het einde van de Volvo Ocean Race 2014-15 in de zee-etappes op gelijke aantal punten eindigen, tellen de posities in de in-Port Races mee om de winnaar te bepalen.De één uur durende wedstrijd in de Spaanse havenstad geeft de walploegen, media en fans de kans om de nieuwe eenheidsboten in volle actie te zien.

In het rijtje van de zeven schippers, is Bouwe Bekking van Team Brunel de meest ervaren man met reeds zes edities op zijn naam. Vanochtend blikte hij alvast vooruit op de actie van morgen: “De In-Port Race wordt de eerste wedstrijd die we gaan varen. Er zijn geen punten te verdienen, maar het is wel belangrijk voor de teamgeest. Ik zeg altijd dat je zo goed bent als je laatste resultaat. Ook deze willen we graag winnen.”

Team Brunel verschijnt onder de Nederlandse vlag aan de start. Met op het voordek de Nederlander Gerd-Jan Poortman (Zeist) en Stefan Coppens (Vlaardingen) tekent de verhalen op als Onboard Reporter. Dat ze nu eindelijk los mogen, ziet Bekking als een opluchting: “De afgelopen drie weken is het een gekkenhuis geweest met alle laatste voorbereidingen, de boot op de kant en het mediacircus. We kijken ernaar uit om dit achter ons te laten en dat we ons echt kunnen concentreren op waarmee we dagelijks bezig zijn en dat is zeilen.”

De enige vrouwelijke schipper van de vloot, Sam Davies (GBR) van Team SCA, gaf halverwege de week toe gezonde spanningen te voelen. “Hoewel de In-Port Race niet meetelt voor het uiteindelijke resultaat, hebben we wel het gevoel dat we een goede prestatie kunnen neerzetten. Psychologisch zou het fijn zijn om een sterk te beginnen “, aldus Davies van het enige damesteam in de vloot met de Nederlandse Carolijn Brouwer (Scheveningen) aan boord. “We weten dat deze wedstrijden niet ons sterke punt zijn. We moeten hard werken.”

De actie begint om 14 uur tijd en zal vanaf 13.50 uur live worden uitgezonden op www.volvooceanrace.com.

De deelnemende teams zijn:
Team SCA (Zweden), Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel, Dongfeng Race Team (China), Team Alvimedica (Turkije/VS), MAPFRE (Spanje), Team Vestas Wind (Denemarken) met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: