Goofies zeilrace onder zomerse omstandigheden

Goofies zeilraceHet nieuwe winterseizoen van de Goofies Race zeilwedstrijden 2014-15 is zaterdag begonnen onder zomerse omstandigheden. Met een temperatuur van 20° was het waarschijnlijk de warmste wedstrijd uit de 30 jarige geschiedenis van de Goofies races. Ook de wind was vriendelijke voor de zeilers. Wel is waar wisselde de windsnelheden tijdens de wedstrijd enorm maar met een gemiddelde wind van kracht 3 was er sprake van ideaal zeilweer.

Zoals meestal bij het begin van het Goofies Race seizoen was er op de Oosterschelde een wat langere baan uitgezet waarbij de boten ook het vaarwater de Hammen invoeren. In de verschillende kruisrakken konden de schippers hun kwaliteiten laten zien waarbij de stroom op de Oosterschelde een extra tactische uitdaging vormde.

Viering 30ste Goofies Race winterserie
Tijdens de volgende Goofies wedstrijden op 1 november 2014 wordt het 30 jarig bestaan van de Goofies races gevierd. Op 4 november 1984 werd namelijk de een zeilrace gehouden tussen twee zeilers die beiden Goof (Govert) heetten. Na een aanpassingen van hun oorspronkelijk gelijke boten, van het type Piewiet 1050, wilde ze zien welke boot nu sneller was. Ze spraken af dit te toetsen tijdens wedstrijden op elke eerste zaterdag van de wintermaanden.

Tijdens de wedstijden van november 1984 deden er naast de beide Goofen nog twee andere zeilers mee, maar al gauw gingen er meer zeilers meedoen en kregen de Goofies wedstrijden (“de Goofies”) een vaste plaats op de –winter– wedstrijd kalender. Het feit dat ze op de Oosterschelde worden gevaren maakt het mogelijk ze bijna altijd te laten doorgaan. Slechts bij extreme wind of bij het dichtvriezen van de haven kunnen de wedstrijden niet doorgaan. In de beginjaren van “de Goofies” is, toen de boten niet konden gaan zeilen omdat de haven van Colijnsplaat stevig was dichtgevroren, door de deelnemers als alternatief een Goofies schaatswedstrijd op het Veerse Meer gehouden.

De oorspronkelijk Goofen doen al jaren niet meer mee en zijn gestopt met zeilen. De wedstrijden worden nu georganiseerd door drie andere “Goofen”.

De Top3 uitslagen van de Goofies wedstijden van oktober 2014:

ORC 1
In ORC 1 Winnaar Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK voor Jaap Gelling uit Delft met de BARCAROLLE

IRC 1
Ook in IRC 1 ging de overwinning naar Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK voor Rein en Wessel Liezenga uit Middelburg en J van Hemeldonck uit Olen(B) die met het SPOOKSCHIP derde werd.

ORC 2-4
In ORC.2-4 won Ericjan de Ridder uit Oss met de VINDIO voor Bas Dijkhuizen uit Kamperland met de ELYXIR en Arjen Zwart die met de WATERZOOI derde werd.

IRC 2
In IRC 2 won Dirk Helleman uit Herentals(B) met de PINTA 2 voor Wim Vandesande uit Geel (B) met de SHAMROCK en Christof Lamproye uit Kortenberg (B) die met de ENIGMA derde werd.

Ongemeten groter dan 10 meter
De overwinning was voor R. Vercammen uit Schoten (B)met de ANDIAMO voor Katrien Claessens uit Bradschaat (B) met de ACHIROE en Norbert en Dolores Burkert uit Bedburg (D) die met de REISE REISE derde werden. 

Ongemeten kleiner dan 10 meter
De overwinning ging hier naar Arnold Stroo uit Middelburg met de LILA OLIFANT 5 voor I.P. Versluis uit Haaften met de ONDINE en Alex Schoenmakers uit Zwijndrecht (B) die met de JACK UZI derde werd.

Foto: Norbert Burkert

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: