Grevelingencup 2014-15 knalt de winter in

Grevelingen wintercupNadat de teams zaterdag na het aanmelden in le Bateau bij de inshore race van de Volvo Ocean Race de kunst hebben kunnen afkijken en de manoeuvres in de slaap verschillende keren de revue gepasseerd hadden stond iedereen te trappelen om zelf te starten: “Nu mogen we zelf rond de boeien knallen!”.

Met wat laatste verloren aanmelders op de zondagmorgen, was het palaver daar. Ruim 160 schepen met elk meer dan 4 man bemanning resulteerde in een overvolle le Bateau waarin voorzitter Andre Vermaat de dag doorsprak. Nadat de verhalen verteld waren, de banen toegelicht en de startvelden gevonden waren op de kaart, mocht men terug naar de boot. De laatste voorbereidingen moesten ten slotte nog worden afgerond. Nog even de juiste selectie van zeilen aan boord, het beste energie-voer, genoeg water bij elkaar rapen en de laatste motiverende speech. Toen was iedereen er pas echt klaar voor.

De condities waren zeer gunstig. In volle zon en alle rust, met een kalme 8-10 knopen wind uit het noordoosten, kon gewend worden aan de grote wedstrijdvelden in de verschillende klasses. Hoewel het de eerste Grevelingencup van het jaar was, toonde iedereen zich zeer competitief maar sportief. “Het is toch elk jaar weer geweldig om te zien, hoe de horizon zich kleurt met deelnemers die zo sportief met elkaar de wedstrijden varen.” aldus J/80 deelnemer Christopher Savoye (Mentaquilibrium).

Tijdens de wedstrijden ging het voor veel van de deelnemers heel gecoördineerd, met grote precisie en passie werden de zeilen gedropt en draaide de schepen rond de boeien; de teams kenden elkaar nog goed en de manoeuvres zaten goed in het systeem. Slechts een enkeling had nog last van een misverstandje of niet-meewerkend materiaal aan boord, wat zo nu en dan veel tijd en plaatsen kostten. Samenvattend was het in warme condities fijn inslingeren voor de rest van de winter.

De eerste wedstrijd is gevaren en de eerste resultaten zijn binnen:

Toer klasses
Toer 1: Mrs. Jones van Jeroen Koopen
Toer 2: Overstag van Marco IJzerman
Toer 3: Blauwe Libel van Alex Platteel
Toer-S 1: De Zomer van Ruud van Es
Toer-S 2: Javelin van J.J. Roth
Toer-S 3: Cuniek van Fred Cunes

ORC klasses
ORC 1: Xcentric Ripper van J. van der Starre
ORC 2: Windveer van T. Heins

Eenheidsklasses
First 31.7: Blauwe Knoop van W.P.M. Hermans
J/80: JOT van A. Menck

Met deze resultaten zijn de eerste stempels gezet. Of deze teams de plaatsen kunnen vasthouden zal de volgende maand blijken. 9 november start de Grevelingencup de tweede wedstrijd uit de serie.

Wil je nog mee doen en ook jouw Volvo Ocean Race kwaliteiten laten zien? Dat kan nog! Met een aftrek wedstrijd kan je in de komende 5 wedstrijden nog een goede kans maken op de eerste plaats.

Foto: sportinbeeld.nu
Tekst: Wouter Kop

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: