Comanche, een monohull met multihull speed (video)

  • Author: Yan T.
    Date: wo, 08/10/2014 - 08:26

ComancheDe Comanche moet de snelste monohull gaan worden op de planeet. Maar dat hebben we al eerder gehoord. Eerst zien en dan geloven. Toch zeggen haar VPP’s dat ze gemiddelde (!) snelheden van 30 knopen moet halen met een 120° twa in 25 knopen wind. Comanche, gemaakt volgens ruimtevaart technologie, 100 voet lang en 30 voet breed, waterballast en canting kiel. Er werkten 60 man aan gedurende 1 jaar. Eigenaar Jim Clarke maakte een afspraak met North Sails president Ken Read om de boot te runnen.

Boot en zeilplan
Verrassend feit is dat de boot geen elektrische winches heeft. Er komen 6 pedestals die de enorme zeilen zullen moeten gaan trimmen. Het zeilplan is nog in de maak, maar er wordt gezegd dat de A5 iets van een 1000m² zal gaan zijn (wetende dat de gennaker van Alinghi 5 met 1100m² één van de 3 grootste ooit gemaakt is geweest).

De zeilen zullen vervaardigd zijn uit 3di behalve de gennakers die uit Cuben Fibre zullen gemaakt worden. Met uitzondering van de J2 (100%) en het grootzeil zullen alle (9 of 10 zeilen) op furlers en op custom verstaging gevoerd worden.

Read: “Sail area and mast height are all pretty darn similar to what Speedboat was, “It’s fascinating how little horsepower you need. Once it starts building its own apparent wind, you almost can’t get the sail area off fast enough.”

De Comanche zal gezeild worden door een crew van ongeveer 20. De mast zal aanzienlijk meer naar achter staan dan de meeste 100 voeters. Als je het bekijkt vanuit een stabiliteit oogpunt, dan is ze stijver, lichter en meer zeiloppervlak dan Speedboat (nu Perpetual Loyal). De designers (VPLP: Van Petegem Lauriot Prévost en Guillaume Verdier) hebben bepaalde vormen welke ze goed vonden aan Macif (de IMOCA 60 die de Vendée Globe 2012-13 won) overgenomen en gebruikt in deze boot zei Read. Ze zal bv 2 roeren hebben, maar je kan het loefroer niet uit het water liften daar de rating rules dat niet toelaten.

Rolex Sydney Hobart Race
Het zal er weer om gaan spannen dit jaar tussen Sydney en Hobart want voorlopig hebben er vier 100ft race machines ingeschreven. Wild Oats XI met reeds 7 overwinningen, Syd Fishers Ragamuffin 100 (de oude Loyal die in 2011 Wild Oats XI de overwinning ontnam), Rio 100 (beter gekend als Lahana die helemaal in een nieuw design kleedje steekt) en dan Comanche wiens eerste race de Rolex Sydney Hobart race zal zijn.

Wie is Jim Clarke?
Jim heeft zijn centen verdiend door te investeren op het juiste moment in Apple, Facebook en Twitter. Het was pas daarna dat de man de co-founder werd van Netscape. Jim is een ex-professor van Stanford en is officieel op pensioen. Hij woont met zijn (Aussie) vrouw Krirty Hinze die Victoria Secret en Sports Illustraded model is geweest in Palm Beach Florida.

Comanche, we kijken uit naar je prestaties.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: