27ste Antwerp Race bijna van start

Voor het 27ste jaar op rij gaat de grootste en mooiste zeilwedstrijd van de lage landen, de Huysman Antwerp Race, door op de Westerschelde, en dit op zaterdag 11 oktober. 225 Zeiljachten racen van Breskens of Terneuzen tot in het hart van Antwerpen. De finish ligt ter hoogte van het Noorderterras aan de Rede van Antwerpen.

Zowel de beste wedstrijdzeilers als de gelegenheidszeilers uit België en Nederland nemen de start in de vroege uurtjes om na 45 mijl over de bochtige rivier te finishen voor de rede van Antwerpen. Deze race is niet alleen uniek door het groot aantal jachten dat deelneemt, maar ook de vele ondieptes, stromingen en zeeschepen zorgen voor extra hindernissen en maken van de race een uiterst tactisch spel. En wat is er mooier dan te kunnen finishen in het centrum van een grote stad alwaar duizenden toeschouwers hen opwachten op de kade.

De eerste boten worden tegen 14.00 uur verwacht, de finish sluit om 18.00 uur. De vloot wordt opgedeeld in 7 verschillende klassen, afhankelijk van het type jacht. Een handicapsysteem zorgt ervoor dat elk jacht evenveel kans maakt om te winnen zodat het nog steeds de mensen zijn die het verschil maken tussen winnen en verliezen.

Het snelheidsrecord staat al sinds 2006 op 3 uur en 12 minuten, gezeild door de 60 voeter (18 meter) Brunel met Hans Bouscholte. Ook dit jaar doen er enkele zeiljachten mee van 60 voet die in staat moeten zijn om dit record te verbeteren.

Spektakel te Antwerpen
Voor het publiek is de aankomst van de Huysman Antwerp Race een weergaloos spektakel. De 225 jachten finishen tussen 14.00u en 18.00u (afhankelijk van de wind) aan het Zuiderterras. De finish is de denkbeeldige lijn tussen de blauwe vlag op het Zuiderterras en het schip geankerd ter hoogte van het Zuiderterras op de Schelde. Dit spektakel is gratis te volgen vanop de kaaien.

Nadien zijn de jachten te bewonderen in het Willemdok.

Tekst: Axel De Cock

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: