St Barth Cata Cup - F18 topzeilers onderweg naar zeilwalhalla

St Barth Cata CupHet catamaran zeilseizoen in Europa zit er inmiddels op, maar enkele gelukkige Formule 18 zeilers maken zich op voor ‘de kerst op de taart’. De 7e editie van de St. Barth Cata Cup staat namelijk op het punt te beginnen. Zeilers streden direct bij de opening van de inschrijving al voor het felbegeerde startbewijs. De zestig deelnemende zeilteams, uit vijftien verschillende landen, zullen nu in de Caribische wateren de strijd beslechten. Van 19 tot en met 23 november 2014 zullen zij de degens op koraal witte stranden kruisen.

Tijdens deze editie gaat er een mooi gevecht geleverd worden op top niveau. Titelhouders Franck Cammas/Matthieu Vandame zullen een flinke kluif hebben aan hun concurrenten. Billy Besson (F18 wereldkampioen 2013) is samen met Marie Riou één van de favorieten. Mike Easton, die recentelijk in Amerika het F18 kampioenschap opnieuw op zijn naam schreef, heeft zeiltalent Matthew Whitehead aan boord als crew. Whitehead is meervoudig Formule 18 jeugdkampioen, wist de 3e plaats tijdens de Formule 18 Worlds 2014 in Ierland te pakken en heeft een vaste plek in het Red Bull Youth America’s Cup team. Kortom, niet de minsten verschijnen aan de startlijn.

Vanuit de lage landen zullen ook een aantal podiumkandidaten meedoen aan de krachtmeting. Routinier Gerard Loos zet samen met Andy Dinsdale (voorzitter van de European Hobie Class Associatie) gezamenlijk zo’n 50 jaar zeilervaring in. De Belgische Patrick Demesmaeker laat zich inmiddels structureel in de top 5 van grote evenementen zien en zal dit keer met Olivier Gagliani proberen dit te blijven herhalen.

St Barth Cata Cup

Afgelopen week zijn de laatste containers met Formule 18 catamarans aangekomen op het tropische eiland. De zeilers beginnen inmiddels langzaam aan hun lange reis om de boten tijdig opgebouwd te hebben. Op 17 november is de officiële opening, de eerste race zal op 20 november gehouden worden.

Meer informatie en tussentijdse resultaten zijn te volgen via http://stbarthcatacup.com en https://www.facebook.com/stbarthcatacup

Foto's: Pierrick Contin en Pascal Alemany

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: