Rob Greenhalgh versterkt MAPFRE en neemt het op tegen zus Libby

MAPFREDe Brit Rob Greenhalgh gaat het Spaanse MAPFRE versterken. Zo neemt de ervaren oceaanzeiler, ondermeer racewinnaar met het Nederlandse Team ABN AMRO One, het vanaf volgende week regelrecht op tegen zijn jongere zus Libby. Dan start op woensdag 19 november de tweede etappe naar Abu Dhabi.

Ze zijn de eerste broer en zus die op concurrerende boten de strijd aanbinden, sinds de Nederlanders Tanya Visser (Maiden) en Edwin Visser (Equity & Law) dat in 1989-90 deden. Libby Greenhalgh is de navigator aan boord van Team SCA.

MAPFRE-schipper Iker Martínez (ESP) over zijn nieuwste bemanningslid: “We hebben gezocht naar een zeer ervaren stuurman, die deze boten en zeilen kent. Rob’s zeil CV is fantastisch, ondermeer met een eindzege en podiumplek in de race. Hij staat bekend om zijn kwaliteit als wachtleider, het hard kunnen varen en om zijn sterkte, fysieke gesteldheid.”

Ironisch genoeg was het zijn zus Libby die de vrouwenboot langs MAPFRE leidde in het gevecht om de zesde plek in de openingsetappe. “Ik vind het super om hem als tegenstander van ons in de race te hebben”, reageerde Libby Greenhalgh op het nieuws. “Hij heeft me vanaf het begin dat ik bij Team SCA betrokken raakte advies gegeven. Toen ik me afvroeg of ik het project wel moest doen, stuurde hij mij een simpel bericht: ‘Just Do It’. Om hem er nu bij te hebben, geeft voor mij wel iets extra’s. En ja, natuurlijk wil ik hem verslaan!”

Haar oudere broer vervangt Michel Desjoyeaux (FRA) in de MAPFRE-bemanning. Afgelopen maandag kondigde het team de eerste van de twee wissels aan. Toen werd bekend dat Jean-Luc Nélias (FRA) de stoel van navigator Nico Lunven (FRA) overneemt.

Greenhalgh brengt veel ervaring mee. Hij nam driemaal eerder deel aan de Volvo Ocean Race. In 2005-06 won hij met Team ABN AMRO One. In 2008-09 kwam daar een tweede plek met Puma bij en in 2011-12 zeilde hij met de huidige klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing. “Ik werd tijdens deze stopover gebeld en het is gekkenhuis geweest om thuis alles in orde te maken om me bij het team te kunnen voegen”, aldus Greenghalgh. “Ik wilde altijd al aan deze editie meedoen, maar ik had andere verplichtingen, tot nu dus.”

Op de vraag hoe het voelt om tegen zijn jongere zus te varen, antwoordt Greenhalgh: “Dit is niet de eerste keer en ik zie ernaar uit.” Over de kansen van MAPFRE zegt hij: “Ik weet dat het in de eerste etappe niet zo goed ging, maar de race duurt nog lang. Ik denk dat we goede kans houden om overall te winnen. We hebben een paar sterke zeilers aan boord.”

Greenhalgh vliegt vrijdag vanuit Groot-Brittannië naar Kaapstad en zal de volgende dag, zaterdag 15 november, de in-port race zeilen.

Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race
Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: