Desmond Tutu geeft zijn steun aan Team Alvimedica

Desmond TutuOp vrijdag 14 november 2014 gaf Desmond Tutu, de wereldberoemde voormalige aartsbisschop van Kaapstad en mensenrechten activist, Team Alvimedica op het juiste moment een impuls. Morgen vindt in Kaapstad de tweede in-port race van de Volvo Ocean Race 2014-15 plaats. Het startschot klinkt om 13 uur Benelux tijd (UTC/GMT +01:00).

Charlie Enright’s (USA) team woonde de ochtenddienst van Tutu in de St. George’s Cathedral in Kaapstad bij. Na afloop hadden ze een persoonlijke ontmoeting met hem. Tutu wenste Enright en zijn bemanning veel geluk in hun race rond de wereld. “God zegen jullie in jullie avontuur rond de wereld”, zei de winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1983. “Moge de wind met jullie zijn, vanuit welke richting dan ook”, voegde hij er met een lach aan toe.

Enright was erg ontroerd door de ontmoeting met de aartsbisschop. "Een zeer waardevolle levenservaring en een geweldige kans om een fantastische man te ontmoeten. We nemen alle steun die we kunnen krijgen met ons mee. En als het komt van aartsbisschop Desmond Tutu, dan is dat des te beter!"

De 30-jarige schipper zal wellicht geen goddelijke hulp, of enige andere vorm, nodig hebben voor de race van morgen. Zijn team, de jongste in de zeven boten sterke vloot, pakte op 4 oktober in Alicante de overwinning in de opening in-port race. Daarvan zouden ze graag een dubbelslag maken.

De serie havenraces telt niet mee voor de overall trofee van de Volvo Ocean Race, behalve als zogenaamde ‘tie-breaker’. Dat houdt in dat zodra twee teams na negen maanden racen met het gelijke aantal punten eerste staan, het eindresultaat van de serie havenwedstrijden de doorslag geeft.

Chris Nicholson, de Australische schipper van Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, zei vanmorgen tijdens de schippers persconferentie: “Wij gaan overal voor. We nemen alles serieus, we zij trotse mensen. We zullen hard pushen, maar proberen tegelijkertijd wel eventuele schade te voorkomen. Maar het blijft competitie.”

Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR) is de huidige klassementsleider van de Volvo Ocean Race 2014-15. Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) staat na een close finish tweede, gevolgd door het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer).

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: