IJspegel Race met weinig wind toch goede zeildag

IJspegel RaceVoor deze zondag wordt weinig wind en veel regen verwacht. Alle weersystemen geven 5 knopen wind of minder aan en draaiende wind over de dag van zuid oost naar west. De regen zal eerst in het noorden vallen, rond het middaguur Scheveningen bereiken en dan in grote hoeveelheden naar beneden komen.

Maar de zeilcommissie laat zich niet van de wijs brengen en om half tien vertrekt de Albatros naar de zuid, want al redenerend zou daar nog de meeste wind zitten.

Echter eenmaal op zee moeten we met zijn allen bekennen dat er weinig wind te bekennen is. Dus de uitstel gaat erin en we gaan wachten en hopen op minder regen en meer wind. Dan komt de boeienboot met opgewekte geluiden. Ze meten al 5 knopen wind. Reden om de baan erin te gaan leggen en de banen voor Dual Handed en Minitransats vast te gaan leggen. De bovenboei gaat tenslotte naar 205 graden en 0.75 nm. Om 12.40 uur gaat groep 1 met de Tangovlag goed van start en op weg naar de bovenboei. Bij groep 2 wordt het een general, gaat de pinend nog wat omhoog en wordt de Uniformvlag van kracht. Daarna hebben we een mooie start. Groep 3-4 gaan ook mooi verdeeld over de lijn met de Minitransat van Robert Roosen als eerste en de Maverick van Chris Schram als tweede over de lijn.

De stroom is nog in noordelijke richting en in het kruisrak tegen. Toch maken de boten nog een redelijke snelheid ondanks de 5 knopen wind. Er wordt hard gestreden. Bij groep 1 komt Magnum als eerste naar beneden met een flink gat naar de volgende boot de SCA van de Zeilschool. Dan volgen Leeloo, Moving Intelligence en IJsvogel. IJsvogel moet uitwijken voor Moving Intelligence en gaat dan bij de boei binnendoor en komt voor Leeloo en Moving Intelligence rond en gaat als eerste naar boven.

De Minitransat van Sander van Doorn gaat niet direct naar de S1 zoals was opgedragen. Robert Roosen begint dus met een flinke voorsprong op de boot van Sander. Tenslotte zien we de twee kleine bootjes mooi rond de S1 gaan. De Dual Handed zijn op weg naar de Zandmotor F boei en we zien een kluwen aan boten rondom de boei.

Bij groep 2 ligt de Vuurflits voorop gevolgd door de Ruimte en de Joule. Dan is er een gat en volgt de Fietsgigant , Flying Dolphin en dan zien we Griel en Redan , Lucifer en Figaro. Dan volgt pas Odin, Addixion en Blondie. Iluka en WestWind sluiten de gelederen.

De wind is nog steeds rond de 5 knopen en heeft een ruimend karakter. De Dual Handed gaan tussen kust en Albatros door naar de Drain west. Junique voorop , Maverick erachteraan met Roaring X in zijn kielzog. De anderen volgen.

De finish van groep 1, Tangoklasse, is daar. Magnum wint en SCA is tweede, gecorrigeerd wint Magnum en wordt IJsvogel tweede.
Bij groep 2 wint de Ruimte in tijd, direct gevolgd door Joule. Na een flink gat volgen Fietsgigant en Vuurflits. Gecorrigeerd wint de Ruimte en wordt Joule ook tweede.

Minitransats draaien goed en we zien ze weer naar S1 varen. Daarna komen ze finishen. De Dual Handed hebben Drain west ook gerond en komen naar de boevenboei die wel verlegd is naar 260 graden en 0,7 nm vanaf de Albatros.

weinig wind

Ondertussen bereiden we de tweede start voor van groep 1 en 2. De Albatros begint ook te draaien op de stroom en ipv vooruit moeten we nu achteruit kijken om de bootjes te kunnen zien. De start gaat vanaf het achterdek van de Albatros. Maar twee minuten voor deze start finishen de Minitransats. Met een draaiende Albatros was het voor de Minitransats even zoeken naar de finishlijn maar deze lag met de Albatros aan stuurboord en de oranje boei aan bakboord keurig op zijn plaats.
Bij de Minitransats wint Robert Roosen en wordt Sander van Doorn tweede. Dan is er direct daarna de tweede start van groep 1 en 2. Met stroom mee over de startlijn krijgen we toch twee keurige starts. De Griel gaat precies in het startschot over de lijn. De Dual Handeds komen ook naar beneden zetten om te gaan finishen. Afijn drukte bij het finishcomite. Junique wint in tijd. Roaring X heeft Maverick ingehaald en wordt tweede met welliswaar de Maverick op de hielen, die derde wordt in tijd. Gecorrigeerd wint Junique eerste en wordt Panther tweede.

Bij groep 1 varen Magnum en SCA weer vooraan. SCA moet ruimte geven bij boei 3 en Magnum gaat binnendoor als eerste, voor de tweede keer naar boven. Odin voert groep 2 aan , met De Ruimte op de hielen. Griel en Joule volgen.

Bij de finish is er niet veel veranderd. Magnum wint in tijd en wordt gecorrigeerd ook eerste. De IJsvogel wint gecorrigeerd de tweede plek. Odin wint in tijd bij de tweede groep en de Ruimte wordt tweede. Joule heeft Griel van zich afgeschud en wordt derde in tijd met Griel als vierde. Gecorrigeerd wordt De Ruimte 1 en Odin 2.

Als laatste zien we de Westwind komen en is het rond 15.30 uur als we anker op gaan. Het regent nog steeds, maar gelukkig niet met van die bakken uit de hemel. Scheveningen hult zich al in de schemering als we aanleggen aan de kade. Op naar het Spuigat voor de prijsuitreiking.
Al met al is het een goede zeildag geworden. Tot 30 november voor de 4e IJspegel van dit seizoen.

By the way: Weet u dat het Nederlands Kampioenschap ORC 2015 gevaren wordt tijdens de NSR in Scheveningen?

En weet u dat het Nederlands Kampioenschap Dual Handed 2015 ook gezeild wordt in Scheveningen ook tijdens dezelfde NSR.

Met andere woorden: Kom trainen in Scheveningen en vaar mee met de IJspegel!

Tekst: Aly Anink-van Driel

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: