Tweede Helius Winterwedstrijd zelfs met lichte zeilcondities weer spannend

Helius WinterwedstrijdZondag 16 november is met lichte zeilcondities op het Haringvliet de tweede wedstrijd van de reeks van 6 Helius Winterwedstrijden gezeild. Met ongeveer 5 knopen wind, lichte regen en een lage gevoelstemperatuur verzamelde de zeilschepen zich rond half twaalf op het water om ook deze wedstrijd de geplotte tactieken in spel te brengen met als doel nog hoger te eindigen dan vorige maand, of de prestaties van vorige maand te evenaren.

Het deelnemersveld in de SW-klasse bestond wederom uit een flink aantal schepen, verdeeld over twee klassen. Vooral de start van de tweede startgroep, waarin de snellere boten varen, was erg spectaculair. Er werd zeer scherp gestart met als resultaat dat de “Avanti” genoodzaakt werd een “strafrondje” ter draaien om diskwalificatie te voorkomen.

Na de start volgde een kort rak naar de eerste boven boei. Het was dringen geblazen, maar alles ging uiteindelijk goed. Daarna volgende een paar prachtige rakken waarin erg gezocht moest worden naar de wind. Door elkaars positie continu in de gaten te houden probeerde iedereen de “Haringvliet doldrums” te omzeilen. Alleen zo was het mogelijk op de ene concurrent in te lopen en de ander voor te blijven.

Het was de bedoeling dat de kajuitjachten in de SW-klasse een baan van zo’n 14 mijl zouden varen om vaste boeien op het Haringvliet bij Hellevoetsluis, maar na 2 uur varen was het vanwege de lichte bries voor de wedstijdcommissie duidelijk dat dit niet haalbaar was. De wind was alleen maar verder afgenomen. De finish werd dan ook verlegd naar de havenhoofden van de Middelharnis.

Na bijna drie uur te zeilen wist de t.t Soeticheyt de overwinning in de snelle SW-klasse naar zich toe te trekken. Bij de SW-90 klasse wist Hans Peltzer de tegenstanders achter zich te laten.

Bij de Finn jollen werd in twee wedstrijden een verbeten strijd geleverd, waarbij Stefan Marechal en Paul Kamphorst weerstand hebben geboden maar er niet in slaagden om de immer fanatieke Jan Willem Kok bij te halen.

Volgende WSV Helius winterwedstrijd wordt gevaren op zondag 7 december 2014.

Top 3 uitslagen

Finn klasse:
1. Jan Willem Kok met de Sancta Maria
2. Stefan Marechal met de Roza
3. Paul Kamphorst met de NED 27

SW Snel:
1. C.A. de Ruyter met de t.t. Soeticheyt
2. Jeroen Bakkenes met de Dolce Vita
3. Chris Stouten met de Avanti

SW90:
1. Hans Peltzer met de Mouette
2. Guus Misset met de Dori
3. Cees de Wolff met de Pegasus

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: