Team Brunel wint tweede etappestart Volvo Ocean Race

Team BrunelNa een spannend duel tussen Team Brunel en Team SCA was het de Nederlandse boot met schipper Bouwe Bekking die als eerste de boeien in de Tafelbaai rondde. Daarmee herhaalt Team Brunel zijn kunstje van de eerste etappestart in Alicante. Alleen had Kaapstad vandaag heel wat meer wind in petto voor start van de tweede etappe naar Abu Dhabi.

De startlijn lag weliswaar in de luwte van de met wolken bedekte Tafelberg, maar honderd meter verder wees de teller al 18 knopen aan. Bij de eerste boei klokte de windmeter 30 knopen. Deze voorspelling te samen met waarschuwingen voor tropische stormen of zelfs cyclonen zweepten de zenuwen van te voren extra op. Ze zorgden voor een emotioneel afscheid op de steiger.

‘Houd je boot heel’ luidde de naam van het spel met het grootste deel van de 6.125 nautische mijlen naar Abu Dhabi voor de boeg. De Spaanse boot MAPFRE liet geen twijfel bestaan over de intentie om deze tweede etappe een beter resultaat neer te zetten dan de zevende plek in de openingsrace naar Kaapstad. Ze vlogen als snelste uit de startblokken en worstelden ondertussen met de controle over de zeilen in bijna stormachtige condities.

Al snel kwam de vloot weer samen en wist Team SCA benedenwinds van de concurrentie een kleine voorsprong op de bouwen. Vervolgens was het Team Brunel dat de betere druk in de zeilen vond en als eerste de baan onder de kust achter zich kon laten. MAPFRE volgde in tweede positie met Team SCA in zijn kielzog.

De klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing hield er een conservatievere strategie op na voor wat betreft de zeilvoering. Daarmee beperkt schipper Ian Walker (GBR) het risico op eventuele schade aan de zeilen zo vroeg in de etappe.

De vloot vaart een heftige nacht tegemoet met harde wind op de neus. Dat betekent afzien op weg naar Kaap de Goede Hoop. Abu Dhabi Ocean Racing geldt als de favoriet. Zij pakte de eerste etappezege met een voorsprong van 12 minuten op Dongfeng Race team om vervolgens ook de in-port race van Kaapstad op hun naam te schrijven.

Exclusion zones
De raceorganisatie kondigde op het laatste moment maatregelen aan om de 66 zeilers weg te houden van het ergste weer op de Indische Oceaan. Daartoe voegde ze de ‘exclusion zone’ toe aan de route richting de Seychellen. Er was reeds een zone opgenomen om in de Zuidelijke Oceaan ijsbergen te ontwijken. En eentje langs de oostkust van de Indische Oceaan om uit de buurt te blijven van hoogst onwaarschijnlijke piraterij. Over deze zone wordt geen verdere informatie verstrekt om te voorkomen dat vloot wordt onderschept.

Bouwe Bekking laat zich niet beïnvloeden door eventuele piraterij: “Niet nu. Vooralsnog is het veilig. In 2014 zijn er drie aanvallen geweest, allemaal binnen 100 mijl van Somalië. We zeilen straks ruim 1.000 kilometer van de kust van Somalië.”

De tweede etappe duurt naar verwachting 22 tot 28 dagen, afhankelijk van de zeilcondities. De boten blijven tijdens Kerst en Nieuwjaar in Abu Dhabi. Op 3 januari zal het startschot klinken voor de derde etappe naar Sanya, China.

Bekijk hier de start van Leg 2:
www.clubracer.be/2014/11/19/volvo-ocean-race-leg-2-start-video

Tekst: Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: