30 jaar Goofies gevierd met een bijna zomer-zeilwedstrijd

Goofies RaceOp de Oosterschelde voor Colijnsplaat werd zaterdag 1 november het 30 jarig jubileum van de Goofies zeilraces gevierd met een mooie zeilwedstrijd. Het weer, de temperatuur, de wind en de stroom werkte daar goed aan mee. Met de temperatuur records tijdens deze en de vorige Goofies wedstrijd beginnen de deelnemers zich af te vragen of het wel echt winterwedstrijden zijn.

Voor het jubileum werd er een traditioneel “rondje plaat” gezeild. Oorspronkelijk, 30 jaar geleden, was dit rondje rond de zandplaat de “vuilbaard” de standaard baan. De variatie bestond er in dat er vanuit Colijnsplaat naar het westen ( voor een baan met de klok mee) of naar het oosten (een baan tegen de klok) kon worden gestart. Omdat dat vaak een “kamelen race” opleverde waarbij de boten zonder tactische uitdagingen achter elkaar aanvoeren, worden nu zo veel mogelijk lussen en zigzags in de baan gelegd zodat er ook een spinaker rak en een kruisrak in de baan zitten. Dat levert betere en spannender wedstrijden op.

Nu, voor het 30 jarig jubileum, was de baan zodanig gekozen dat alle zeilers tijdig aan de viering van het jubileum en de “aftersails” konden deelnemen.

Tijdens de wedstrijd werden er vanuit een helikopter prachtige foto’s gemaakt van de vloot en de individuele boten die via de site van de watersportvereniging Noord-Beveland (WSVNB) zijn te zien.

Goofies vanuit de lucht

Naast een “gewone” Goofieswedstrijd werd het jubileum gevierd met koffie en taart en een verrassing bij de inschrijving. Bij terugkomst was er versgemaakte erwtensoep gevolgd door een geanimeerde bijeenkomst van zeilers en organisatoren in de Yachtclub Colijnsplaat waarbij de drankjes werden begeleid door snacks. Ook veel deelnemers en starters uit het verleden vierden het jubileum mee. Helaas waren de beide Oergoofen om persoonlijke redenen verhinderd.

De huidige Goofen, de starters en de dames die de inschrijving verzorgen werden ter gelegenheid van het jubileum door het bestuur van de WSVNB extra in het zonnetje gezet.

Met hulp van een aantal sponsoren konden de winnaars, maar ook de verliezers ( de laatste deelnemer) in de verschillende klassen van de jubileum wedstrijd met prachtige prijzen naar huis gaan. Iets heel anders dan bij de normale Goofies wedstrijden. Dan mogen de winnaars de prijs voor hun klasse alleen heel even vasthouden.

De volgende Goofies zeilwedstrijden worden op 6 december gevaren.

In ORC 1 en IRC 1
In beide klassen werd Frans de Vries Lentsch uit Rotterdam met de STORTEMELK winnaar en Marco de Bat uit Terneuzen met de BATELEUR tweede.
In ORC 1 werd Jaap Gelling uit Delft met de BARCAROLLE derde.
In IRC 1 ging de derde prijs naar Rein en Wessel Liezenga uit Middelburg met de Weerga.

ORC 2 t/m 4 en IRC 2
In ORC.2-4 won de familie de Ridder uit Oss/Gorkum met de VINDIO voor Piet Briels uit Halle-Zoersel (B) met de ANTILOPE en Jan Bom uit Wissenkerke die met de DRUZIX derde werd
In IRC 2 won Dirk Helleman uit Herentals(B) met de PINTA 2 voor de X-BIE van Koen Cleepen uit Knokke-Heist (B) en Johan Bol uit Kruinigen die met de A BOEN derde werd.

Ongemeten groter dan 10 meter
De overwinning was voor de ZEEDELER van Evert van de Vrie uit Heerlen, voor de PLAYSTATION 4 van Luc Feremans uit Schilde (B) en de FAMOUS GULL 2 van M van Driel uit Rhoon die derde werd.

Ongemeten kleiner dan 10 meter:
De overwinning ging hier naar de BOEBOE van Leo van Haastrecht uit Meise (B) voor Frank van de Berghe uit Antwerpen (B) met de FAMOUS GULL 1 en de ZIGZAG van schipper Wim Clinkspoor uit Elewijt (B) die derde werd.

Alle Goofies Race uitslagen onderaan in de bijlage:

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: