Kapseizen maakt het verschil op 3de dag St-Barth Cata Cup 2014

KapseizenDe derde race dag van de St-Barth Cata Cup 2014 was aanzienlijk moeilijker dan de voorgaande dagen. Er werd slechts 1 race gevaren nadat er tot 14:00 uitstel was geweest veroorzaakt door een constante bries van zo’n 30 knopen. De race zelf leverde een mooi gevecht op tussen Morgan Lagraviere/Arnaud Jarlegan en Franck Cammas/Matthieu Vandame. Beide teams zijn de hele week al aan elkaar gewaagd, maar het kapseizen door Cammas/Vandame aan het einde van de race maakte een einde aan de hoogste podiumplaats. Frédéric Duthil/Frédéric Moreau wisten als 3e te finishen.

Door de zware zeilcondities waren ongeveer tien Formule 18 catamarans gedwongen om de race voortijdig af te breken. Sommige teams als gevolg van een heftige kapseis acties, anderen hadden schade opgelopen.

Mike Easton vertelt over zijn ‘droomvlucht’:
“We hadden alles onder controle en hadden de snelheid goed in de boot zitten. We lagen op de tweede plaats achter John Casey bij de bovenboei en wisten hem in te halen tussen boei 2 en 3. Maar onderweg naar boei 3 werden we gelanceerd door de grootste golf die we ooit hadden gezien! Ik werd zo’n twee meter hoog de lucht ingeschoten waarna ik met een klap op de trampoline terecht kwam. Op het downwind rak wisten we nog als tiende te varen tot de boot plotseling ging kapseizen. Vanaf dat moment hield het voor ons op.”

Een aantal Belgische en Nederlandse zeilteams lieten zich zaterdag ook weer in de top 10 zien. De Belgen Patrick Demesmaeker en Olivier Gagliani deden opnieuw goede zaken en finishten op een verdienstelijke zesde plaats. Vader Ad en zoon Maarten Noordzij verschijnen voor het eerste in de lijst op een de tiende plaats.

Morgen is de laatste dag van de St-Barth Cata Cup 2014 en zal bekend worden wie er als overall winnaar zal worden uitgeroepen.

Resultaten dag 3:
1. Morgan LAGRAVIERE/Arnaud JARLEGAN (1 point)
2. Franck CAMMAS/Matthieu VANDAME (2 points)
3. Frederic DUTHIL/Frederic MOREAU (3 points)
4. Anthony BOUEILH/Maxime LOISELLE (4 points)
5. Billy BESSON/Marie RIOU (5 points)
6. Patrick DEMESMAEKER/Olivier GAGLIANI (6 points)
7. John CASEY/Colin PAGE (7 points)
8. James BAECKLER/Benjamin AMIOT (8 points)
9. Erik MARIS/Jean-Christophe MOURNIAC (9 points)
10. Ad NOORDZIJ/Maarten NOORDZIJ (10 points)

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: