Volvo Ocean Race vloot beslist vanavond over naderende storm

Volvo Ocean raceDe Volvo Ocean Race-vloot staat voor een belangrijke beslissing tijdens de tweede etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi: wel of niet gebruik maken van een naderende tropische storm in de komende 24 uur. Vanavond moet het besluit worden genomen. Het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) vaart momenteel in vierde positie, slechts 5,9 nautische mijlen achter koploper Abu Dhabi Ocean Racing.

Als Bekking en zijn Australische navigator Andrew Cape besluiten om ervoor te gaan, kan dat besluit Team Brunel maken of bijna letterlijk breken. Of ze worden met hoge snelheid over de Indische Oceaan gekatapulteerd richting Abu Dhabi. Of ze lopen in het natuurgeweld averij op. Een combinatie van beide behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Besluit het duo om de storm te omzeilen, dan heeft de boot in ieder geval niet te lijden. De keerzijde is dat Team Brunel in dat geval het risico loopt om dagen tot zelfs een week achter te raken op de waaghalzen.

Volgens Gonzalo Infante, de meteoroloog van de Volvo Ocean Race, zou de tropische storm kunnen uitgroeien tot zowel een cycloon als een depressie. De zeven boten sterke vloot zal voor middennacht een beslissing moeten nemen.

Hoe dan ook, de wind wordt volgens Infante sterk met in het slechtste scenario vlagen tot wel 70 knopen (windkracht 12). Dat is meer dan de identieke Volvo Ocean 65's tot dusver over dek kregen. “Persoonlijk denk ik dat de teams voor de storm gaan en dat ze zullen proberen om de favoriete voor-de-windse hoeken ten westen van het systeem te gebruiken”, aldus Infante.

Bouwe Bekking zei over het naderende dilemma: “Het grootste probleem zal zijn als de storm komt en golven van 7 meter tot gevolg heeft. Als we daar met 30 knopen overheen denderen, hoef ik niet uit te leggen wat er dan gebeurt. Er zullen dingen sneuvelen.”

Aan boord Team BrunelAan boord Team Brunel

Het was MeteoFrance, het internationale weerbericht, dat dinsdagavond de alert voor de tropische storm afgaf. Wat de zeven teams zullen doen, wordt de komende uren duidelijk op de race tracker. Als ze hun oostelijke koers over stuurboord vervolgen, sturen ze op de rechterzijde van de storm af. Als ze naar de tegengestelde richting draaien, betekent dit dat ze de storm aan de linkerzijde willen vermijden.

Om 14 uur Nederlandse tijd ging de winnaar van de eerste etappe, Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker, GBR), nipt aan de leiding, op 2 nautische mijlen gevolgd door MAPFRE (Iker Martínez, ESP). Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier/FRA) lag derde, slechts 0,1 nm voor Team Brunel. Het verschil tussen de eerste en laatste boot bedraagt 18 zeemijl.

De vloot heeft nog ruim 3.500 zeemijl voor de boeg voordat half december de finishlijn in Abu Dhabi in zicht komt. Het startschot klonk op 19 november in Kaapstad.

Foto boven: Matt Knighton/Abu Dhabi Ocean Racing/Volvo Ocean Race
Foto onder: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: