Zeilen voor Goud in 2015 een Nederlandse Kernploeg update

Nederlandse KernploegDe zeilers van de Nederlandse Kernploeg staan aan de vooravond van het pre-olympische jaar op weg naar Rio 2016. De overwegend goede resultaten van 2014 zijn geëvalueerd. Het laatste traject van Olympische kwalificatie gaat in. Op dit moment is Marit Bouwmeester al zeker van deelname aan de Spelen in Rio de Janeiro. De technische staf van de Delta Lloyd Kernploeg zal de exacte samenstelling van de ploeg, die mee gaat doen aan de Olympische Spelen, voor het Olympisch testevenement in Rio de Janeiro in augustus 2015 bekend maken.

10 Olympische medailles en 380 zeilers
De Olympische Spelen kent tien Olympische zeilmedailles. Het IOC laat een maximum van slechts 380 zeilers (274 teams) toe. Per klasse mag een beperkt aantal landen deelnemen. Ieder geplaatst land mag slechts één deelnemer/team per klasse afvaardigen. De zeilers en windsurfers uit de Delta Lloyd Kernploeg dingen mee in acht van de tien Olympische klassen.

Keuzes maken met omvangrijke ploeg
Hoofdcoach Ian Ainslie over 2015: “We hebben een omvangrijke ploeg waarmee we nog steeds in acht van de tien olympische klassen mee willen meedoen voor de prijzen op de Spelen van Rio. Maar onze middelen zijn niet ongelimiteerd dus we moeten ook keuzes maken. Topsportkeuzes op basis van prestaties. Voor zes van de acht programma’s hebben we de weg naar Rio uitgestippeld en gefinancierd.”

“Voor een tweetal programma’s, in de Finn en Nacra-klasse, is - en wordt - hard gewerkt om prestaties en faciliteiten op niveau te krijgen,” vervolgt Ainslie. “Samen met Pieter-Jan Postma werken we aan een nieuwe structuur voor de begeleiding van Postma. In grote lijnen komt dat neer op meer eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke invulling richting succes.”

“Voor de zeilers in de Nacra komt er in april een nieuw evaluatiemoment na afloop van de nationale selectie-evenementen in Palma en Hyères. Voor alle duidelijkheid: alle programma’s worden na hun belangrijkste performance-events in 2015 geëvalueerd of ze nog op koers liggen voor een medaille tijdens Rio 2016."

Delta Lloyd Kernploeg
In de Delta Lloyd Kernploeg zitten nu 17 olympische topzeilers met een medailleperspectief op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. De Oranje zeilploeg doet mee in acht van de tien olympische klassen.

Samenstelling per olympische klasse
1. Laser: Rutger van Schaardenburg (27) en Nicholas Heiner (25)
2. Laser Radial: Marit Bouwmeester (26)
3. RS:X mannen: Dorian van Rijsselberge (26) en Kiran Badloe (20)
4. RS:X vrouwen: Lilian de Geus (23)
5. 470 mannen: geen
6. 470 vrouwen: Michelle Broekhuizen (22)/Marieke Jongens (27) & Afrodite Kyranakou (21)/Anneloes van Veen (24)
7. 49er (mannen): geen
8. 49er FX: Annemiek Bekkering (23), Annette Duetz (21)
9. Nacra17 (gemengd) Mandy Mulder (27)/Coen de Koning (31) & Renée Groeneveld (28)/Steven Krol (27),
10. Finn: Pieter-Jan Postma (32)

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: