Kalender Olympisch zeilen 2015

Kalender Olympisch zeilenWij hebben gisteren een laatste status update van de Nederlandse Kernploeg gepubliceerd. Voor alle Nederlandse zeilers, zowel van de Nederlandse Kernploeg als voor zeilers uit de Talentploeg of die zeilers die op eigen rekening en risico op weg zijn naar Rio 2016 geldt dat ze zich moeten kwalificeren door te voldoen aan drie verschillende prestatienormen:

1) De sporter moet de nationale selectie van het Watersportverbond winnen
2) De sporter moet voldoen aan de NOC*NSF limiet
3) Het land moet geplaatst worden (eis ISAF)

1) Nationale Selectie
De nationale selectie is voor het 2015 Olympisch testevenement afgerond. Dan hebben de gekwalificeerde zeilers de mogelijkheid om dat testevent als een echte generale repetitie te gebruiken om zich vervolgens een heel jaar optimaal voor te bereiden. Voor de nationale selectie zijn, net als in voorgaande olympiades, drie systemen van toepassing. In deze selectie wil het Watersportverbond, indien mogelijk, de zeilers beoordelen op topprestaties onder druk en in omstandigheden zoals die in Rio de Janeiro zijn.

Systeem 1 geeft sporters die met kop en schouders er bovenuit steken de mogelijkheid de nationale selectie al in 2014 af te sluiten, op basis van het Rio testevent dat in augustus 2014 plaatsvond en het Wereldkampioenschap Santander in september van dat jaar. Indien dat niet lukt treedt systeem 2 in werking.

Systeem 2 treedt in werking als systeem 1 niet voorziet in een winnaar. Dat geldt nu voor Laser Standaard, RS:X dames en 49-erFX. In dit geval telt het resultaat van het Rio testevent 2014 en een tweede evenement, verschillend per klasse. Zie overzicht hier . Indien dat niet tot een beslissing leidt treedt systeem 3 in werking.

Systeem 3 voorziet in een selectie van twee teams die zeer gelijkwaardig zijn of twee teams die nauw samenwerken. Zoals in de dames 470-klasse en de Nacra17-klasse. In dit systeem worden twee evenementen aangewezen in het voorjaar van 2015 waarin het onderlinge resultaat de doorslag geeft. Zie evenementen hier.

Voor de liefhebbers is hier het volledige selectiereglement te vinden.

2) NOC*NSF kwalificatie-eisen
Uitgangspunt bij het opstellen van de NOC*NSF-prestatienormen is dat een sporter zich kwalificeert als hij/zij heeft aangetoond een redelijke kans te hebben om op de Olympische Spelen bij de beste van de wereld in zijn of haar discipline te eindigen.

De kwalificatie-evenementen en -criteria van het NOC*NSF zijn hier te vinden.

3) Land kwalificeren
De landenplaatsen worden aangewezen naar aanleiding van de resultaten op de Wereldkampioenschappen in 2014 (ISAF WK Santander) en onder andere de afzonderlijke WK’s per Olympische klasse in 2015. Zie bijgevoegd schema van de ISAF over landenkwalificatie.

Tekst: Simon Keijzer

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: