Team Brunel is depressie ingezeild

Team BrunelTeam Brunel is de tropische depressie ingezeild. Hoewel de wind iets is afgenomen, waait de wind nog steeds met ruim 32 knopen (61 km/h) uit het zuidoosten. Volgens sommige voorspellingen krijgen de teams de komende uren windstoten tot 43 knopen (80 km/h) voor hun kiezen. En omdat de storm schuin van voren komt, houdt schipper Bouwe Bekking rekening met golven van ruim vijf meter hoog.

In feite is deze tropische storm een lagedrukgebied waar de luchtdruk extreem laag is. Dat betekent dat dit weersysteem zeer veel wind aanzuigt van de omliggende hogedruksystemen. Vandaar de hoge windsnelheden. Tijdens het passeren van zo’n systeem zal navigator Andrew Cape proberen de randen van het lagedrukgebied op te zoeken.

In het geval van een lagedrukgebied op het zuidelijk halfrond zal dat de westelijke rand zijn, want hier waait de wind met de klok mee om een lagedrukgebied heen. Aan de westzijde van dit gebied waait de wind dus uit een zuidelijke richting. De teams gebruiken deze zuidelijke wind als katapult. De komende uren wordt een tropisch achtbaanritje naar het noorden, waar bootsnelheden gehaald kunnen worden van zeker 30 knopen of 55 km/h. ”

Tekst: Robbert-Jan Metselaar

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: