Dongfeng houdt ondanks averij stand in de Volvo Ocean Race (video)

Dongfeng Race TeamDongfeng Race Team houdt voorlopig goed stand, ondanks dat de Chinese boot in de Volvo Ocean Race 2014-15 behoorlijke averij opliep. Gisteravond om 19 uur Nederlandse tijd brak een deel van het schotensysteem van de masthead gennaker, wat tot meer schade leidde. Dankzij de snelle reparatie wist het team de tweede positie in deze eerste etappe vast te houden. Het Nederlandse Team Brunel ligt derde.

Na de breuk ontlaadde de enorme kracht op de schoot zich over de lijwaartse (benedenwindse) zijde van de boot. Daarbij moesten de hekstoel (veiligheidsreling op het achterdek), enkele scepters (verticale staanders langs de zijkant van het achterschip), het rechter stuurwiel en een satellietantenne het ontgelden.

Niemand raakte gewond bij dit incident, maar het gebroken stuurwiel zorgt wel voor een extra handicap als Dongfeng gijpt (koersverandering voor de wind, waarbij het zeil van de ene naar de andere kant klapt). Aangezien de Volvo Ocean 65’s overladen zijn met communicatieapparatuur, zou de gesneuvelde antenne geen groot probleem moeten opleveren.

Het kostte Dongfeng ongeveer vijf nautische mijlen gedurende het half uur van het zeil onder controle brengen, de schade inventariseren en de boot weer op snelheid brengen. Tijdens dit oponthoud liep de bootsnelheid terug van 22 naar 12 knopen.

Mark Turner, hoofd van het syndicaat, gaf het volgende commentaar: “De rest van de nacht (nat, koud en snel) verliep goed voor onze jongens. Ze hielden vast aan de tweede plaats en maakten zelfs wat verloren mijlen goed. Vanmorgen bij zonsopkomst bedroeg de achterstand op de koploper Abu Dhabi Ocean Racing slechts acht mijl.”

Abu Dhabi Ocean Racing (Ian Walker/GBR), Dongfeng (Charles Caudrelier/FRA) en Team Brunel (Bouwe Bekking/NED) denderen momenteel met een gemiddelde snelheid van boven de 25 knopen in de ijzige Zuid-Atlantische wind richting de finish in Kaapstad. De spreiding van de top drie boten bedraagt op dit moment 25 zeemijl.

De top drie heeft nog tussen de 788 en 813 nautische mijlen (nm) te gaan voordat de Tafelberg eindelijk in het zicht komt. Een welkome aanblik na de zeer spannende openingsetappe van Alicante/Spanje naar Kaapstad/Zuid-Afrika. Vooral Dongfeng zal opgelucht zijn als de haven in zicht komt. Schipper Caudrelier en zijn bemanning kampten eerder al met een gebroken roer en moest gisteravond dus opnieuw een tegenvaller oplossen. De verwachte aankomst in Kaapstad is nu donderdag 6 november.

Tussenstand rest van de vloot
Vandaag om 10.40 uur Nederlandse tijd lag Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak op de vierde plaats, 57 nm achter koploper Abu Dhabi. Team Alvimedica (Charlie Enright/USA) volgt in vijfde positie met een achterstand van 149,6 nm op Abu Dhabi. Het gat tussen de nummer één en zes (MAPFRE, Iker Martínez/ESP) bedraagt 319,5 nm en met de nummer zeven (TEAM SCA, Sam Davies/GBR) 453,2 nm.

Foto: Yann Riou/Dongfeng Race Team/Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: